Vennesla: – Jeg la den ut på Facebook, og reaksjonene lot ikke vente på seg. Men ærlig talt: Jeg har ventet på dette. Det er faktisk helt ufattelig skjemavelde som etter hvert bygger som opp i dette landet.

Høring

Svein Skisland.

– Helsedirektoratets retningslinjer for retningslinjer er på høring fram til 12. desember. Skisland sier han vurderte å sende et høringssvar, men han vet ikke om han orker. – Mitt svar vil i tilfelle bli på en setning med spørsmålstegn etter: ”Er dette nødvendig?”, sier rådmannen og ler.

Men han ser alvoret også:

– Dette er hva vi kjemper med i kommunene. Nå er jeg i Vennesla, en større kommune. Da jeg var rådmann i Iveland hadde vi skikkelig kamp med staten. Vi mente det holdt med en kommuneplan for en liten kommune som Iveland. Vi hadde jo god oversikt. Men nei da. Miljøplan, forurensingsplan, arealplan ... Jeg mener å huske vi ble pålagt å lage mellom 40 og 50 ulike planer. Det er klart vi kunne brukt de pengene på noe annet, sier Skisland, som egentlig skulle ønske det ble mer debatt om rapporteringsplikt, skjemavelde og unødvendig byråkrati.

– Når ”retningslinjer for retningslinjer” sendes på høring, er det vel et bevis på at det er ganske mye å spare rundt om i staten – og at ressurser kan brukes noe annerledes, konkluderer Skisland med understatement.

Les og lær

For den mer interesserte gjengir vi her innholdet i høringen fra Helsedirektoratet. Du kan jo sjekke om du skjønner det greit:

”Høring: Utkast til «Retningslinjer for retningslinjer» – Veileder for utarbeidelse av kunnskapsbaserte faglige retningslinjer i Helse— og omsorgstjenesten

Retningslinjene er en revisjon av forrige versjon av dokumentet fra 2002. Arbeidet er initiert av Helsedirektoratet etter oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet. Bakgrunnen for oppdraget var blant annet behovet for å inkludere aspekter av økonomisk og organisatorisk karakter, i tillegg til generell faglig oppdatering av veilederen. Målgruppen for veilederen er aktører som utarbeider kunnskapsbaserte faglige retningslinjer i helse- og omsorgstjenesten”

Så vet vi det. Kanskje du også har bruk for dette:

”En tverrfaglig arbeidsgruppe oppnevnt av Helsedirektoratet har stått bak revideringen. Kunnskapsbaserte faglige retningslinjer inneholder systematisk utarbeidede råd og anbefalinger knyttet til forebygging, diagnostikk, behandling og/eller oppfølging innenfor helse- og omsorgstjenestene. Rådene og anbefalingene som gis skal være konkrete, de skal hjelpe helsepersonell og pasienter til å ta gode beslutninger og de skal bidra til å redusere uønsket variasjon samt fremme god kvalitet i helse- og omsorgstjenestene.”

Summarisk

En nærmere sjekk viser at retningslinjer om retningslinjer er et dokument på hele 55 sider. Her er et av hovedrådene i dokumentet:

”Retningslinjer bør følges opp med effektiv implementering slik at praksisjusteres etter retningslinjenes anbefalinger. Implementeringsarbeidet bør tilpasses retningslinjens formål og målgruppe, og er bare summarisk beskrevet i dette dokumentet. Det er videre viktig at faglige retningslinjer evalueres og oppdateres jevnlig.

En av Skislands Facebook-venner konkluderte slik etter å ha lest: ”Jeg visste det var noe jeg savnet veldig”. . . .

Til slutt: Vi burde sikkert ringt Helsedirektoratet for en forklaring om hva som er poenget. Det fant vi unødvendig mandag kveld.

Og tror du ikke det du leser? Da kan du lese bakgrunnsdokumentet her!