KRISTIANSAND: Og ikke minst ivrige selgere. Europeisk mat— og håndverksmarked har kommet til byen.

– Min mat er annerledes, påstår Hirmand Hedayati. Den smaker marokkansk, lages av en iraner og serveres med couscous. Side om side med krydderbomben, serveres sjokolade og småkaker fra Italia.

Er magen full men øyet sultent, er det mye å se på. Som ting du kan servere godsakene i. Dee Salacinska pakker ut tynt, engelsk porselen. Kopper og fat er prydet av roser, muffins og hunder, og må pakkes ut på nytt og på nytt. Åtte timer bruker hun på nettopp det.

– Jeg blir ikke lei, tvert imot. Det er som julaften hver gang, det dukker alltid opp ting jeg aldri har sett før, forteller Salacinska, som bruker 8–10 måneder i året på å reise med markedet. Det blir en livsstil.

– Vennene mine har utdannet seg for å jobbe på kontor. For meg ville det være et mareritt, sier hun.

I vognen overfor, har Haldis Karvel funnet akkurat den osten hun var på jakt etter; «Gold Amsterdam» til sin hollandske svigerdatter.

– Det er artig med et slikt marked i byen. Jeg har nettopp kjøpt marmelade av engelskmennene også, til osten fra Nederland, sier hun.

Osteselger Mantas Bauzinskas forteller gjerne om ostene, og deler ut smaksprøver over en lav sko.

– En smakfull, sterk ost bør være minst halvannet år gammel. Liker du den lettere, bør du gå for en ung gauda eller geitost, råder han.

– Hvorfor er dere så gode på oster i Nederland?

– Tradisjon. Og mer fett. Jo mer fett, jo mer smak, sier han.