— Alt er klart. Det er bare å trykke på de rette knappene, så er vi i gang, sier Oddvar Espegren.

Han er daglig leder i den lille bistandsorganisasjonen CNR, Christian Relief Network, som har kontorer på Gimlekollen i Kristiansand. I dag teller staben to i Kristiansand og én i Oslo.

— Dette prosjektet vil sannsynligvis kreve minst et årsverk til her i Kristiansand, sier Espegren.

Gladmelding.

Onsdag kom beskjeden fra Norad som Espegren har ventet på i fire måneder; organisasjonen får støtte til å – sammen med partnere - gjennomføre en større utvidelse av Kyeshero-sykehuset i Goma i Kongo.

Her skal i første rekke voldtatte kvinner og barn få akutthjelp, og fødekvinner få et fullverdig fødselstilbud.

— Vi vil hente inn spesialister på disse områdene, men vil også tilby en rekke andre helsetjenester, sier Espegren.

Kraftig utvidelse.

54 millioner kroner til prosjektet vil rulle inn på konto i løpet av en treårsperiode. Pengene skal konkret brukes til å utvide sykehuset fra 70 til 300 sengeplasser.

54 millioner kroner fra Norad utgjør ifølge Espegren en fullfinansiering av den planlagte utvidelsen.

— Dette er veldig moro. Vi ante vel at prosjektet lå godt an, men det var godt å få bekreftet at Norad har tro på prosjektet, sier Espegren.

Ansetter mange.

I tillegg til selv sykehusbyggingen, vil Norad-midlene også brukes til rekruttering, ansettelser og opplæring av nye medarbeidere ved sykehuset.

— I dag jobber tre leger og 12 sykepleiere ved sykehuset. Vi regner nå med at vi skal utvide med ytterligere fire leger og 20 sykepleiere, sier Espegren.

Ringvirkninger. Prosjektet omfatter i tillegg støtte til hele helsefunksjonen i området, og man ønsker å bedre helsetjenester til over 1 millioner mennesker.

Vil ha penger fra de rike.

Etter at den tre år lange tilskuddsperioden fra Norad er over, er Espegrens plan at sykehuset skal være selvfinansiert. Han baserer sykehusets økonomi på at rike innbyggere skal betale for tjenester, og at fattige skal få gratishjelp.

— Goma er en by som teller 600.000 mennesker. Det finnes mange mennesker i middelklassen som er i stand til - og villige til - å betale godt for de helsetjenestene vi kan tilby, sier Espegren.

I tillegg skal ledige lokaler i sykehuset skal leies ut til andre bistandsorganisasjoner for å få økonomien til å gå rundt.