SØGNE: — Det har aldri vært noen hemmelighet at jeg er datter av min far eller at jeg er en bekjent av rådmannen. Jeg bor i Søgne og har sendt inn en søknad til behandling på helt ordinær måte. Når saken utvikler seg slik den nå har gjort, er det klart at jeg og mine opplever dette ubehagelig, og som en personlig belastning, sier Kristin Tofte Andresen.

Kristin Tofte Andresen Foto: unknown

Et politisk mindretall i plan— og miljøutvalget har anklaget rådmannen for å ha vært inhabil i behandlingen av Tofte Andresens sak, og har bedt om en lovlighetskontroll av vedtaket, som ga henne dispensasjon fra kommuneplanen.

Kjente fra studietiden

— Laster du Høyer Holum for hans opptreden i saken?

— Jeg tenker ikke i de baner. At han er en bekjent, har for min del ikke hatt noen betydning.

Hun og Søgne-rådmann Kim Høyer Holum er bekjente fra studietiden i Oslo, da de delte et bofellesskap sammen med andre studenter. Siste møte av privat karakter skal ha vært i et selskap i 2010. I profesjonell sammenheng møtes de to sporadisk i kraft av sine styreverv i interkommunale KBR (Kristiansandregionens Brann og Redningsselskap). Kristin Tofte Andresen, som er datter av varaordfører Helge Andresen (H), er i dag organisasjonsdirektør i Kristiansand kommune. I september tiltrer hun stillingen som assisterende rådmann i Vest-Agder fylkeskommune.

Trenger forutsigbarhet

— Opplever du saken som belastende for din yrkesmessige tilknytning?

— Nei, det gjør jeg ikke. Det er som privatperson jeg har søkt, og det er som privatperson det er ubehagelig med denne oppmerksomheten.

— Har du forståelse for at det blir stilt spørsmål ved rådmannens habilitet i saken?

— Hva jeg mener om det, er saken uvedkommende. Jeg har bare et sterkt ønske om at min søknad behandles på lik linje med alle andre, og avgjøres på en korrekt, ordentlig og lovlig måte. Jeg er i en prosess hvor jeg trenger forutsigbarhet. Jeg ønsker at saken får en avslutning som er riktig, uansett hva den måtte bli, sier Andresen.

Lever i det uvisse

Hun opplyser at hun har vært i direkte kontakt med rådmannen ved en anledning i forbindelse med behandlingen av saken, for å påvise og korrigere feil i saksfremstillingen etter første gangs behandling. På dette møtet deltok også plansjefen.

I et debattinnlegg i lokalavisen Søgne og Songdalen Budstikke stiller hun seg undrende til at det politiske mindretallet (Ap, Venstre og KrF) krever lovlighetskontroll av vedtaket i siste behandlingsrunde, når de samme politikerne var med på å si enstemmig ja til fradelingen i runden før – uten at det var kommet fram nye momenter. "Siden alle fakta var kjent i første runde, er det vanskelig å kalle dette noe annet enn en kuvending fra mindretallets side", skriver hun.

— Det er ubehagelig å bli utsatt for en saksbehandling som gjør at en ikke vet hva en skal forholde seg til. Nå må jeg vente til en ny behandling av saken, og det er veldig krevende å være i en situasjon som oppleves så uviss, sier Kristin Tofte Andresen.

Mener ordføreren er arrogant

Ap-politiker Bjørn Egeli reagerer på at ordfører Åse R. Severinsen (H) i torsdagens Fædrelandsvennen velter ansvaret for å ta opp rådmannens habilitet over på politikerne i plan- og miljøutvalget.

— Jeg er glad for at rådmannen viser litt ydmykhet og sier han kunne gjort ting på en annen måte, men det er rimelig arrogant av ordføreren ikke å ta noen form for selvkritikk, sier han.

Egeli mener ordføreren bør være kjent med at ansvaret for å gjøre tvil om egen habilitet kjent, påhviler den som kjenner på tvilen, altså i dette tilfellet rådmannen.

— Ansvaret for dette ligger hos rådmannen, et ansvar han til en viss grad tar. Hadde ordføreren vært i tvil, burde hun ha løftet dette til en jurist, eller medvirket til at utvalget ble orientert. Det gjorde hun ikke. Når det i ettertid blir reist spørsmål ved rådmannens habilitet, er dette et ansvar ordføreren også må ta på seg, og ikke velte det over på politikerne i utvalget, fremholder Egeli.

Ifølge rådmann Kim Høyer Holum tok han opp spørsmålet om sin habilitet på grunnlag av bekjentskapet med Kristin Tofte Andresen med ordføreren før behandlingen av hennes sak startet. Åse R. Severinsen konkluderte da med at deres bekjentskap ikke var av en slik karakter at han etter hennes skjønn var å betrakte som inhabil.