KRISTIANSAND: — Pengene skal gå til å ruste opp helsestasjoner i og rundt Goma. Vi vil hjelpe interne flyktninger i området, sier Marit Toppe Berg, som er kommunikasjonsleder i JOIN good forces.

Gjennom sitt samarbeid med sin lokale partner Hope in Action er de i gang med hjelpearbeid etter at geriljagruppen M23 rykket inn i området. NORAD har nå bevilget 7,1 millioner kroner til dette arbeidet gjennom JOIN, som har sin base i Kristiansand.

— Vi har et stort nettverk med feltarbeidere som er i sving. Vi var raskt på banen og ba NORAD om støtte, og siden de vet vi har et nettverk fikk vi det, forklarer Berg.

Flere hundre frivillige

Hun vet ikke nøyaktig hvor mange frivillige som jobber, men sier at det dreier seg om flere hundre i tillegg til staben på kontoret. Disse jobber frivillig for å hjelpe dem som er drevet på flukt i området.

Marit Toppe Berg er trygg på hotellet i Kongo.

— Det er tøffe forhold slik som situasjonen er. Ting er uavklart. Det sies at M23 har trukket seg ut, men vi vet at de er rundt flyplassen, sier kommunikasjonslederen mandag kveld.

Det er ingen fra den norske staben i Kongo nå. Sammen med seks andre fikk Berg en dramatisk avreise da hun besøkte Goma i forbindelse med åpningen av et nytt sykehus i november.— Vi fikk en litt hastig avgang fra Goma. Vi hadde valgt å bli værende på hotellet siden det var det tryggeste i området, men tidlig neste morgen opplevde vi at FN-styrkene begynte å skyte granater mot geriljaen, fortalte Marit Toppe Berg da.

Flere voldtatte kvinner

Den humanitære stiftelsen har åpnet spesialsykehus for overlevende etter krigsvoldtekter i den kongolesiske byen. Da NRK besøkte sykehuset i helga var det rundt 50 voldtatte kvinner der.

— Det har vært en dramatisk økning av voldtatte kvinner de siste ukene. I tillegg behandler våre kirurger mange sårede etter kryssild mellom de stridende frontene. Det er fult på sykehuset, sier Berg.Hope in Action har de siste ti årene tatt hånd om 16.000 voldtatte kvinner i Kivu Nord-provinsen, skriver NRK som besøkte sykehuset i helga. Det var da 50 voldtatte kvinner der.

— To av dem ble voldtatt for syttito timer siden, vi fikk dem inn i morges. Mor og datter, datteren er bare tolv år gammel. Dette er livets realiteter her, og det har vært det i lang tid. Vi er så vant til det, sier gynekologen Deogracias Ngabo til NRK.