AGDER/FLEKKEFJORD: — Det hadde vært fullstendig krise uten regn nå, men vi trenger mer regn før vi kan si at tørkeperioden er over. Regnet det siste døgnet er kjærkomment, men i løpet av to til tre døgn er regnet vi har fått brukt opp av plantene, forteller Tønnes Hamar. Han er landsbruksrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving Agder.

— Jeg har personlig målt 17 millimeter regn det siste døgnet her i Flekkefjord. I løpet av noen få dager må vi ha opp til 50-60 millimeter regn for å kunne si at tørkeperioden er over, opplyser han.

- Trenger rotbløyte

Hamar forklarer at plantene nå trenger ei såkalt rotbløyte. Det vi si at det kommer såpass mye regn at vannet når ned til røttene av plantene. Nedbøren har ført til at tørkeperioden nå bremser opp. Plantene har allerede fått vann på bladverket og litt vann lenger ned i jorda.

— Mange gressarealer er brunsvidd, inntørket og visnet. Selv med god nedbør vil det ta 14 dager før gresset livner til igjen. Enkelte stedet må gresset såes på nytt. Der gresset allerede er grønt starter veksten umiddelbart, forklarer Hamar.

Ikke kapasitet til å vanne selv

— Hvorfor kan ikke bøndene vanne selv?

— De fleste har ikke utstyr, vann eller arbeidskraft for å gjennomføre vanning. Store mengder vann må pumpes opp fra ei elv. Da går det med mye drivstoff som igjen koster penger.

— Hva er din drømmesituasjon nå?

— I løpet av ei uke får vi 50-60 millimeter nedbør. Det bør da regne to eller fem dager. Det er en fordel at det ikke regner så kraftig på kort tid, da preller regnet at, sier Hamar.