KRISTIANSAND: — Jeg sitter ofte med hjertet i halsen på denne årstida, sier bussjåfør Aksel Carl Hundal.

Han kjører buss hver dag i Kristiansand, og ønsker å komme med en betimelig advarsel til spradelystne bygjengere.

— Bruk refleks. Vi ser dere ikke alltid, skjønner du.

REFLEKS: Vestegder slurver mest

Mørke klær

— Folk går kledt i mørke og svarte klær, og veldig ofte har de ingen refleks. Med den kunnskap man kan forvente at i alle fall voksne har, virker det som en by full av selvmordskandidater, sier han.

Når bussen svinger inn på bussholdeplassen, og du ikke har refleks, kan du være helt usynlig for en bussjåfør.

— Særlig når det er litt dårlig vær ute. Og husk at det tar litt tid før luftbremsene slår inn på en buss. Vi kan bråbremse, men da med fare for at passasjerer slår tennene inn i setet foran og fyker ut av frontruta.

Usynlig på holdeplassen

Når du uten refleks og i svart jakke holder hånda ut på en bussholdeplass, er det ikke lett å få øye på deg Og når bussen svinger inn på holdeplassen, og folk kommer løpende over veien for å rekke bussen, kan det skje stygge ulykker.

— Det er nok verst på mørke strekninger som Søgne-Songdalen og Vennesla-Tveit. Men også i byen må folk være mer forsiktig når de skal over miljøgatekryss som i Tollbodgata og Wergelandsgate, minner han om.

— Det er vel ikke så mye mer å si om denne saken. Men husk at du som fotgjenger også har en veitrafikklov å overholde, vis hensyn, vær aktpågivende og varsom.

Mange fotgjengere tror at når de selv ser bilen, ser også bilisten dem. Men i mørke høst- og vinterkvelder kan det nesten være umulig for bilisten å se fotgjengeren langs veikanten.

To sekunders varsel

Ifølge Trygg Trafikk er du synlig først på 25 - 30 meters hold uten refleks. Med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Med fjernlys kan bilføreren se deg på 400 meters avstand.

Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres med 85 prosent.

I tettbygd strøk har en bilist som kjører med nærlys i 50 km/t to sekunder på å oppdage deg og reagere dersom du ikke bruker refleks. Med refleks har bilisten ti sekunder til rådighet, skal man støtte seg til tall fra Transportøkonomisk Institutt.

— I denne sammenhengen er to sekunder et hav av forskjell, minner bussjåføren oss om.

27 mister i snitt livet

35 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket, og bare om lag fem prosent av fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks. De siste fem årene har i gjennomsnitt 27 fotgjengere mistet livet, og rundt 90 fotgjengere er alvorlig skadet i trafikken, ifølge Statistisk Sentralbyrå.