ARENDAL: Ifølge NRK.no kobles trolig Økokrim på saken som nå er under opprulling.

Valpefabrikker i Øst-Europa

Gjennom annonser på Finn.no skal kvinnen ha solgt valper til nordmenn for mellom 10.000 og 15.000 kroner. Mattilsynet mistenker at dyrene er avlet opp på beryktede valpefabrikker i Øst-Europa.

Det var for litt over to uker siden at sivile spanere slo til mot en bil på Oslo Sentralbanestasjon. I bilen ble det funnet en Pomerania-valp som ble beslaglagt. Uken etter ble nok en valp av rasen Yorkie Biewer beslaglagt fra en kjøper. I begge tilfellene stod arendalskvinnen oppført som selger.

— Vi har indikasjoner på at det dreier seg om svært mange valper, og vi har reagert mot henne flere ganger før. Det er klart det er frustrerende for oss at man ikke får stoppet personer som gjør hundesmuling til "big business". Men vi skal gripe fatt i denne saken nå, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet til NRK.no.

Kvinnen er tidligere bøtelagt med 25.000 kroner. Hun ble da stoppet på svenskegrensen med fem valper som politiet mener kom fra Polen.

Tusen valper

— Dersom hun har solgt tusen valper, begynner saken å bli av en slik økonomisk karakter at det vil bli aktuelt å legge saken fram for Økokrim, sier Landsverk.

NRK.no har snakket med kvinnens ektemann som nekter for at kvinnen driver med ulovligheter. Ifølge ektemannen kjøpes hundene av en selger i Sverige. Han hevder de kun selger omkring én til to valper annenhver måned og at fortjenesten er liten.

Mattilsynet frykter at hundene kan være smittet av rabies, revens lille bendelorm og virussykdommer. Ifølge NRK går tisper nærmest konstant drektige på øst-europeiske valpefarmer. Tispene kan få så mange som ti - tolv kull før de dør av overbelastning. Hundene selges billig på markeder og smugles til Norge.

— Hundene går unna de vanlige kontrollmekanismene vi har, og de kommer fra land som har dårligere helsestatus enn Norge, sier Landsverk.