Klikk på bildet i toppen av saken for å se hvordan du tar vårpussen på sykkelen. Se også video nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: — Det er idioti å sende barna ut på sykkelen uten å sjekke den etter en lang vinter i garasjen, sier Tom R. Hansen ved Kristiansand Sykkelsenter. Sykkeleksperten mener folk er alt for slepphendte når det gjelder sykkelen.

— Jeg ser mange som sykler rundt uten bremser og det er rett og slett livsfarlig. Ville du kjørt bil i trafikken uten bremser? spør Hansen retorisk.

Gjør det selv, spar penger

Denne uken kom våren for fullt over store deler av landet, og sykkelsjekken kan du enkelt utføre selv.

— En enkel service forlenger levetiden til sykkelen med et par år. Du må gjerne ta servicene hos en sykkelbutikk, men det koster mye penger og så er det opp mot to uker ventetid på våren. Sjekken gjør du selv i løpet av en time eller to, sier Hansen.

1. Dekkene:

Sørg for å ha riktig lufttrykk. Du vet at du har rett trykk når du klarer å trykke dekket en halv centimeter inn med tommelen.

Fjern småstein som kan føre til punktering og sjekk at dekket ikke er morkent.

2. Vask sykkelen:

Rein sykkel ruster ikke og er gøyere å sykle på.

3. Sjekk bremsene

Det viktigste er å sjekke bremsene. Bremsene skal kunne trykkes inn 2-4 centimeter før de tar for fullt. Hvis bremsene er slitt, er det enkelt å skifte bremseklosser eller bremsewire.

4. Sykkelkjede

Kjede har ofte blitt rustent i løpet av vinteren og kan ryke hvis ikke det smøres. Pøs på med olje – gjerne to til tre ganger.

5. Girene

Sjekk at girene virker som de skal. Hvis de ikke gjør det, kan du prøve å stille på dem selv. Justering av gir er vanskelig og det kan være lurt å få hjelp av fagfolk.

6. Juster setehøyde

Barn vokser i løpet av vinteren. Juster setet slik at høyden blir riktig. Feil sittestilling ødelegger sykkelopplevelsen for store og små.

- Sett ned farten på sykkelstiene

Nå som våren har kommet, er det er mange som bruker sykkelstiene til å trene på. Hansen har lite til over for det.

— Syklister som kjører fort på sykkelstien er en fare for seg selv og andre. All ferdsel her skal skje på de gåendes premisser. Sett derfor ned farten og unngå påkjørsler. I tillegg er det fremdeles mye strøgrus som gjør at sykkelstiene blir speilglatte, sier Tom R. Hansen.

Klikk på bildet i toppen av saken, og se hvordan du sjekker sykkelen: