KRISTIANSAND: — De plantene som ble funnet er nå fjernet. Det er ikke snakk om noe dramatisk omfang, men det er klart at vi kommer til å følge nøye med på utviklingen av dette, sier senioringeniør Pål Alfred Larsen ved Miljøvernavdelingen ved Fylkesmannen i Vest Agder.

Det var i november i år at det ble gjort et mindre funn av den giftige og svartlistede boersvineblommen på Vågsbygdveien ved Blørstad.

Planten ser ut som en hvilken som helst norsk svineblomst, men er uønsket i Norge. Planten betegnes som både giftig og hurtigspredende. Det å avdekke funn og begrense videre spredning er dermed avgjørende i arbeidet med å bli kvitt planten.

Har undersøkt området

Fra før av er planten funnet i Oslo, Farsund og flere steder på Østlandet, og nå i Kristiansand. Så langt tyder undersøkelsene på kun en liten spredning.

— Vi har hatt en konsulent som har hatt en befaring i området hvor planten ble funnet. Det er også gjort undersøkelser i veivesenets anleggsområde på stedet og i området rundt Trekanten senter. I tillegg undersøkte vi også havneanlegget til Elkem, uten at det ble gjort noen funn. Det som ble gjort av nye funn, var i nærheten av de gamle, opplyser Larsen.

Planten ble funnet på et titalls plasser og ble umiddelbart fjernet og deretter fraktet til Returkraft sitt anlegg på Langemyr for destruksjon.

- Ikke giftig å ta på

— Boersvineblom er ikke giftig å ta på, men den har en giftig virkning på husdyr, blant annet sau og kyr. Det har også vist seg at giftstoffene kan gå over i kyrnes melk. Det vi likevel er mest redd for er at den skal etablere seg og bli et problem i forhold til andre arter, sier Larsen.

Planten har vist seg å være både krevende og kostbar å fjerne, dersom den sprer seg over et stort areal. I Farsund måtte man fjerne seks tonn av bestanden da den ble oppdaget i 2008. ## - Meld fra om funn

Selv om planten ikke er giftig å berøre, fraråder Miljøvernavdelingen at folk fjerner plantene på eget initiativ eller på egen hånd.

— Vi vil helst at folk melder fra til oss, kommunen eller Agder Naturmuseum, så sørger vi for at den blir fjernet på en forsvarlig måte som hindrer videre spredning av planten, sier Larsen.

Men selv om funnene er fjernet kan planten likevel ha rukket å spre seg videre. Med sin enorme produksjon av frø har boersvineblom et stort potensial for å spre seg. Planten produserer opp til 29.000 frø per plante og kan ifølge Direktoratet for Naturforvaltning befrukte seg selv med pollen fra egne blomster. Dermed kommer Miljøvernavdelingen til å følge utviklingen nøye i månedene som kommer.

— Vi kommer til å ha høy oppmerksomhet rundt dette i tiden fremover. Planten stod jo stund i blomst på Vågsbygdveien uten at den er blitt oppdaget, så vi kommer til å ha fokus på dette fremover og vurdere videre tiltak til våren, sier Larsen.