LILLESAND: — Til slutt klarer vi ikke å drive, om kommunen ikke ivaretar oss, sier styrer i Bergstø barnehage, Åshild Blix.

I rådmannens forslag til budsjett for 2013 skal barnehagene i Lillesand spare én million. Dette mener lederne i de kommunale barnehagene vil gå ut over både barn og ansatte.

Og når de kommunale barnehagene må spare, blir det enda mindre til de private barnehagene. Grunnen er at de etablerte private barnehagene kun får 92 prosent av tilskuddene de kommunale får. En privat barnehage må altså drive åtte prosent billigere enn en kommunal.

— Det er ikke slik at det er billigere å drive en privat barnehage. Det er dyrere. Vi har like god bemanning, samme foreldrebetaling, men ingen stordriftsfordeler. Vi har ingen å dele utgifter til vaktmester, regnskap og lekeplasskontroller med. Og vi er sparsommelige. Vi er ikke i en barnehagekjede med finurlige løsninger. Vi tar ikke ut utbytte, vi pusser ikke opp, sier Blix.

— Vi kan ikke drive med underskudd i årevis. Samtidig mangler vi fasiliteter som er helt selvsagte i kommunale barnehager, sier styreleder Terje Legreid.

SPARSOMMELIG: Her er kontorfasilitetene i Bergstø barnehage. Barnehagen driver nøkternt, og flotter seg ikke. Arbeidsplassen for pedagogisk leder Siv Solheim er i denne kroken på toppen av en trapp. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

Underskudd

I de to foregående årene har Bergstø barnehage gått med underskudd. Styreren ser ikke lyst på det kommende året.

— Det sier seg selv at når de kommunale barnehagene sliter, blir det desto vanskeligere for oss. Vi kan ikke gå med underskudd i mange år. Vi kommer ikke til å skjære ned. Da går det ut over kvaliteten, og da ønsker ikke vi å drive barnehage, sier Blix.

Hun forstår at kommunen er i en vanskelig økonomisk situasjon.

— Vi har et veldig godt samarbeid med kommunen. De har jo heller ikke interesse av at barnehagene ikke skal fungere, så de er jo i et dilemma. Men nå er de prisgitt at vi bretter opp ermene. Her er det så skralt som det er, og ingen penger å hente.

Selger

I en av de andre private barnehagene i Lillesand, Villa Snøringsmoen Montessorribarnehage, har eier Astrid Schmidt lagt ut barnehagen ut for salg.

— En av grunnene er økonomi. Den evige uvissheten og den psykiske belastningen det er med å lure på om en kan klare det i ett år til, det er tungt. Barnehagene burde ha de beste forutsetninger for å drive trygt, for kundegrunnlaget er der jo hele tiden, sier Schmidt.

Heller ikke hennes barnehage tar ut overskudd. Det står i vedtektene til barnehagen.

Hun er redd kuttene i barnehagesektoren vil føre til økt sykefravær. Det betyr dårligere oppfølging av barn med behov for ekstra oppmerksomhet.

— Jeg skjønner at alle må spare inn. Men det de må huske er at når de skjærer de kommunale barnehagene inn til margen, så skjærer de oss inn i margen.

Styrer Åshild Blix i Bergstø barnehage minner politikerne om at kommunen har forpliktelser i forhold til barnehagedekning.

— Kommunen er forpliktet til å ha nok plasser. Da må de også ivareta de private barnehagene.

DUGNAD: Bergstø barnehage ble startet i 1988 av fem familier som ikke hadde barnehageplass for sine barn. Barnehagen ble bygget på dugnad, og er drevet ut fra ideelle formål. Kommunen stilte med tomt. Det er fortsatt foreldre som sitter i styret i barnehagen. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

Budsjettkutt rammer private hardest

Sektorsjef for barnehage og skole, Arnt Jørgen Eidsaa, sier kuttene i budsjettforslaget vil ramme private barnehager hardt.

— Hvis vi reduserer på de kommunale, vil det automatisk gå ut over tilskuddet til de private. Det er riktig, sier Eidsaa.

I rådmannens forslag til budsjett skal barnehagene spare én million kroner. De private får tilskudd basert på hva de kommunale budsjetterer med. Når de kommunale får lite, får de private mindre.

— Men kan disse kuttene føre til at små private barnehager må legge ned?

— Ja, det kan selvfølgelig skje. Da står vi med et problem, sier Eidsaa.

Lillesand kommune gir de private barnehagene den minste prosentandelen som er pålagt, altså 92 prosent av det de kommunale får.