EIGERSUND/KVINESDAL: To menn er savnet etter at de ble skylt i sjøen under filminnspilling utenfor Egersund søndag ettermiddag.

Filmteamet på tre personer var i ferd med å gjøre de siste opptakene til den norske spillefilmen «Skumringslandet» da tragedien inntraff.

Alle tre ble tatt av en bølge da de stod på et glatt svaberg ved Stapnes, om lag én mil sør for Egersund. Fotografen klarte å komme seg til land, mens de to andre, en 27 år gammel mann fra Kvinesdal og en 25-åring fra Oslo, forsvant i 20 meters høye bølger.

— Han som overlevde har fortalt at de skulle filme en bølge. Da kom det en svær bølge som tok alle tre. De klarte å klore seg fast, men det kom en ny bølge. Da forsvant to av dem, mens den tredje kom seg i land, opplyser politioverbetjent Jan Ove Lunde ved Egersund politistasjon til fvn.no.

Røffe forhold

Han var innsatsleder da ulykken skjedde, og beskriver bølgehøyden og den kraftige pålandsvinden som livsfarlig.

— Det er relativt røffe forhold på den strekningen. Hele sjøen var bare et hvitt kok flere hundre meter fra land. Jeg har aldri sett det sånn før, sier politioverbetjenten.

Innspillingen av «Skumringslandet» skulle snart være ferdig, og filmteamet ville trolig benytte uværet til å sikre seg noen siste naturbilder. Søndag kveld ble resten av filmcrewet og pårørende tatt hånd om av politiet og Sokndal kommunes kriseteam.

Utover kvelden ble pårørende i Kvinesdal fulgt opp av lokalt kriseteam.

— Vi har tilbudt våre tjenester fra kriseteamet til de pårørende, opplyser ordfører Odd Omland i Kvinesdal.

- Forferdelig og trist

Skuespiller Sverre Anker Ousdal, som står på rollelisten sammen med blant andre Jørgen Langhelle, Kim Bodnia og Ewen Bremner, fikk først høre om ulykken da media tok kontakt søndag kveld.

— Det er jo bare forferdelig og trist, sier han.

TRIST. Skuespiller Sverre Anker Ousdal deltar i filmen «Skumringslandet». Han synes ulykken som har rammet filmcrewet er fryktelig trist. Foto: Scanpix

Anker Ousdal, som opprinnelig er fra Flekkefjord, var ferdig med sin del av innspillingen forrige uke, og beskriver filmcrewet som en ung, entusiastisk og flott gjeng.— Det er et virkelig fint team. Det er en slags lavbudsjettsfilm, og hele bygda stilte opp. Jeg var veldig fornøyd, sier skuespilleren, som søndag selv fikk oppleve uværet på nært hold på Lista.

— Jeg har sittet inne og hørt på uværet. Man får jo en age for hvilke følger det kan få. Det er fryktelig det som har skjedd, sier han.

For farlig for søk

Store ressurser ble satt inn i søket etter de to savnede, både til sjøs, i luften og på land. Redningshelikopter, redningsskøyte og luftambulanse deltok i aksjonen.

Klokken 18.32 ble søket avsluttet resultatløst.

— Været var så vilt at brannvesenets dykkere ikke kunne gå i sjøen. Vi kunne heller ikke benytte oss av frivillige til søk på land. Det var rett og slett for farlig, sier politioverbetjent Lunde, som sier følgende om at filmteamet oppholdt seg ved sjøen i slike ekstreme forhold.

— Det spørs jo om de var forberedt på hvordan det var. Men de var voksne nok. Det er jo bare tragisk.

Fra mandag morgen av endres søket status til søk etter omkomne. Vinden skal ifølge politiet løye, og redningshelikopter vil gjennomføre overflatesøk med varmesøkende kamera.

I tillegg vil frivillige organisasjoner foreta søk fra land.