— Vi skal overnatte i kirken, snakke om Gud og spise masse godteri, forteller Nora Borgen Hjorthaug.

Arrangeres i 500 menigheter

Natt til i går overnattet rundt 60 barn, hovedsakelig fra 5. og 6. klassetrinn, i Vågsbygd kirke. Hensikten var å markere 1. søndag i advent, som er starten på kirkeåret. Mellom 20.000 og 30.000 skolebarn over hele landet er invitert til tilsvarende arrangementer i rundt 500 menigheter i Norge.

Bønnevandring

Da Fædrelandsvennen besøkte Vågsbygd menighet, deltok barna på bønnevandring i kirkerommet, i det samme rommet hvor de senere skulle sove. Det var helt mørkt i rommet, og noen benyttet lommelykter mens de vandret mellom ulike bønnestasjoner. I tillegg var det mulighet til å tenne lys i en stor lysglobe. Etter bønnevadringen var det blant annet korøvelse.

— Hensikten med arrangementet er å få oss barn til å tenke mer på Gud og huske på at Han har skapt oss, sier Sigurd Bordvik Arntzen.

- Nyttårsfeiring

Siv Elise Øya, trosopplæringskonsulent i Vågsbygd kirke, forteller at arrangementet og adventsnatten på mange måter er en slags nyttårsfeiring for kirken.

— Vi bor her en natt, for å oppleve hvordan det er i kirken om kvelden. Vi har blant annet fortalt barna om fortellingen der Jesus var 12 år og forsvant fra foreldrene sine. Han måtte være i sitt fars hus, sier Øya.

— Klarer dere å sove med så mange i rommet?

— Jeg tror i hvert fall vi får sove litt, sier trosopplæringskonsulenten.

- Føler de ikke hører hjemme

Nils Terje Andersen, kapellan og prest i Vågsbygd kirke, sier at mange opplever at de ikke hører hjemme i kirken.

— Ved å ta med sovepose og madrass, så markerer vi at huset er vårt og at det tilhører oss, påpeker Andersen.

— Det å være sammen den første natta i advent, være med på lysmesse og se at lysene i julegrana tennes, alt det setter fokus på håpsbudskapet, der lyset vinner over mørket, sier presten.