Per Anders Torvik Langerød (26) var en av dem som var på Utøya 22. juli. Han har valgt å ikke følge dagens rettshøring med Anders Behring Breivik. FOTO:PRIVAT Foto: Privat

OSLO: – Jeg valgte å ikke være til stede under rettshøringen i dag rett og slett fordi jeg ikke tror at det ville gitt meg noe å være der. Jeg synes det er mye mer konstruktivt å bruke tiden på studier og gruppemøte med Arbeiderpartiet, sier Langerød til fvn.no.Ikke bare holdt han seg borte fra rettssalen, han har også valgt å unngå alle nyheter på tv, aviser og radio.

– Jeg har ikke sett noe, lest noe eller hørt noe. Det synes jeg har vært veldig fint.

– Ekkelt at han får en stemme

Langerød, som er 2. varamedlem til bystyret i Oslo, var på AUFs sommerleir på Utøya den 22. juli for å holde et seminar om studentarbeid og studentorganisering i arbeiderbevegelsen. Han befant seg i hovedbygningen da de første skuddene smalt, men rømte til skogs. På et tidspunkt måtte han dukke ned i vannet for å komme unna skuddene fra Anders Behring Breivik.

Han har fremdeles hendelsen klart i minnet.

– Av den grunn har det vært enkelt å holde seg borte fra høring og medier i dag. Jeg synes det er ekkelt at gjerningspersonen får en stemme.

Individuelt

Han har samtidig forståelse for at andre som var på Utøya valgte å være til stede under dagens høring.

– Det er et individuelt valg, og man må se på hva man selv har behov for og kan klare. For meg har fokuset vært å normalisere hverdagen min mest mulig.

Han er akkurat ferdig med et gruppemøte i Oslo Arbeiderparti når fvn.no snakker med han mandag kveld. Han sier at det ikke var noe som helst snakk om dagens rettsmøte der.

– Der snakket vi om politiske saker. Budsjettet i Oslo, og oppgaver som vi har. Vi snakket om fremtiden, og meningsfylte oppgaver. Det var veldig fint, og fremstår for meg som en sterk kontrast til alternativet i rettssalen.

550 personer til stede

Frem til i dag har alle rettsmøter med Breivik foregått for lukkede dører, men i dag var det åpent for pressen, ofrene og deres pårørende samt et visst antall vanlige tilhørere. Breivik kunne dermed for første gang uttale seg til offentligheten.

Ifølge en pressemelding fra Oslo tinghus var det cirka 550 personer til stede under høringen.

– Det var cirka 175 pressefolk i sal 828 og 860. Cirka 65 fornærmede/pårørende/etterlatte og cirka 310 tilhørere, skriver informasjonssjef ved Oslo tinghus, Irene Ramm, i en pressemelding.

Rettsstat

Langerød er ikke negativ til at rettssaken går for åpne dører selv om han har valgt å ikke være til stede.

– Det er nå vi virkelig får prøvd om vi er en rettsstat. Det er dommeren som bestemmer om han får lov til å ytre seg. Som et prinsipp er det sånn det skal være, og det er jeg glad for.