RULLER UT: Arbeidere fra Olimb klargjør det nye og opprullede plastrøret, som snart blir blåst inn i det gamle kloakkrøret, og senere herdet med varmt vann. Foto: Henrik Ihme

KRISTIANSAND: — Skulle vi gravd opp dette røret hadde vi brukt en måned på arbeidet. Nå gjør vi det unna på en uke – til halve prisen, sier driftsleder i vann- og avløpsavdelingen i Kristiansand kommune, Kjell Einar Liane.

Med hjelp fra et eksternt firma fikset avdelingen tirsdag et stort kloakkrør som går fra Prestvikveien på Lund, ned til pumpehuset ved Prestvika. Skulle de ha fikset røret på vanlig måte måtte de ha gravd opp store deler av området for å komme ned på riktig sted.

Nå gjøres imidlertid arbeidet på en langt lettere og mer effektiv måte - ved å blåse en "strømpe" laget av polyesterfiber inn i det gamle røret. Dermed får røret et helt nytt innerlag, og blir helt tett.

SPARER PENGER: Driftsleder Kjell Einar Liane mener metoden vil bli brukt langt hyppigere fremover. - Er det et godt fall i røret kan rehabiliteringsarbeidet vare i mange år, og det er mye billigere enn gravearbeid, sier han. Foto: Henrik Ihme

— Det gikk hull på røret for et år siden, og da stod kloakken opp av grunnen her. Vi fikset røret utvendig den gang, men røret kan gå lekk igjen, og nå er vi sikret, sier han.Metoden kommunen bruker er ikke ny, men ifølge Liane er arbeidet med den 50 meter lange polyesterstrømpen det største arbeidet av denne typen de har hatt.

Etter å ha blitt blåst inn i det eksisterende kloakkrøret, skylles det gjennom varmt vann, som herder det splitter nye, innvendige røret.

- Dette er veldig kostnadsbesparende, og mye lettere enn å grave opp og lage problemer for folk som ferdes. Nå har vi kartlagt hele kvadraturen for bruk av metoden, og vi kommer nok til å gjøre dette i mye større grad fremover, sier Liane.

Metoden egner seg imidlertid best der røret har et naturlig fall, og mindre godt der det kan oppstå tilbakefall inne i røret.

— Men på ukurante plasser er metoden langt å foretrekke, sier Liane.