SØGNE: — Det store faremomentet hadde vært om de hadde stått i masta. Da kunne de blitt drept. Men det gikk godt denne gangen, og det er det som er det positive, sier Raymond Berentsen, eier av Trysnes Marina.

Uhellet skjedde like ved Trysnes Marina i Søgne, like etter klokken 15 torsdag ettermiddag. Seilbåten som var registrert i Hamburg, målte hele 82 fot (25 meter) i lengden, og hadde en mast som stakk 32 meter opp fra havoverflaten.

Mistet strømmen

Verken båt eller passasjerer fikk synlige skader, men det oppstod en alvorlig feil på strømnettet som forsyner strekningen fra Mandal til Søgne med strøm.

— Det var totalt 973 abonnenter som mistet strømmen. En god del fikk den raskt tilbake, mens de siste fikk strømmen tilbake først omkring klokken 20.15 i kveld, opplyser mediekontakt i Agder Energi, Hallgeir Westøl.

To høyspentledninger ble slitt av, og ble i etterkant liggende i vannet. En tredje ledning ble slitt i sammenstøtet. Politiet bistod Agder Energi ved å sperre av deler av fjorden.

Marina-eier hjalp til

De uheldige turistene fikk assistanse fra Berentsen til å legge til ved marinaen.

— Jeg var på marinaen, og så båten komme mot høyspentledningene. Han gikk for motor, uten seilene oppe, og kjørte rett i ledningene. Det gnistret og så hørte vi et stort «poff», og strømmen gikk. Så klarte båten å snu rundt og var på vei tilbake, da jeg tok båten ut for å hjelpe til, forteller Berentsen.

Han var like ved marinaen da han så den svære seilbåten fra Hamburg på vei mot høyspentledningen. Både han og andre vitner forteller at det oppstod store gnister med kraftige smell idet masta slet seg gjennom høyspentlinjen, som ble etterfulgt av strømbrudd.

For Berentsen er det uforståelig hvordan føreren og passasjerene kunne unngå å se at dette kom til å gå galt.

Godt skiltet

— På draftet (kartet) står det tydelig bilde av en høyspent og at den er 15 meter. Det er overhodet ingen grunn til at de ikke kunne forstå det. Det er sånn som skjer når de ikke følger med, hevder Berentsen.

Videre påpeker han at mastens høyde på 32 meter, er såpass mye høyere enn høyspentnettet, at det var unngåelig å legge merke til at høyden var for stor.

Verken eier eller passasjerer ønsket å kommentere hendelsen overfor fvn.no.

MISTET STRØMMEN: Nærmere 1000 abonnenter mistet strømmen etter hendelsen. Flere av dem var uten strøm i fem timer. (Foto: Malin Helen Jørgensen) Foto: Malin Helen Jørgensen