PRIMUS MOTOR: Marie Sundet Nilsen (til høyre) satte i gang barselkaféen i Storgata da hun fikk datteren Tiril Sundet Nilsen (4 1/2 mnd). Her er hun i prat med Trine Gjerrestad, som har med datteren Othilie Gjerrestad Løvvik (10 mnd). På et fang ligger Alfred Mørkve Wesøe (7 mnd) og spreller. Foto: Hildegunn M. Aslaksen
ALDRI FRI: Kathrine Aanensen har lånt Jonas Stoveland (4 mnd) mens tvillingene sover. Nabomamma Margrethe Madsen har datteren Emilie Madsen (3 1/2 mnd) i armene. Begge er tilflyttere, og stortrives med barselkaféen. Foto: Hildegunn M. Aslaksen
NAM: Vafler må til. Denne blir bare liggende og vente, til mammaen får anledning til å spise den. Travle tider. Foto: Hildegunn M. Aslaksen
MORO: Alle babyer liker å leke med våtservietter. Pakken knitrer, og så kan man dra alle utover golvet. Daniel Henrik Lossius-Skeie (10 mnd) er intet unntak. Mamma Ingelinn G. Lossius har kontroll. Foto: Hildegunn M. Aslaksen

LILLESAND: — Jeg tror dette er ukens høydepunkt for en hjemmeværende mamma, sier Monica Mørkve Wesøe,

— Og så er de jo så snåle når de begynner å klatre på hverandre.

Mye kaffe

På Storgatas Barselkafé er det full pupp. Støynivået er det kun småbarnsmødre som kan takle.

FIN PYNT: Maria har fått øye på noe interessant. Faren for finger i øyet er overhengende. Babyene fra øverst til nederst: Alfred Mørkve Wesø (7 mnd), Maria Leibsland (9 mnd), Stella Victoria Kronhaug Walker og Jakob Stoveland (4 1/2 mnd). Foto: Hildegunn M. Aslaksen

Det går i amming, trøsting, strikking og kaffe. Mye kaffe.— Det er veldig godt at vi kan komme her. For i den alderen min er i nå, kan man nesten ikke gå noe sted lenger. På kafé river de jo ned alt, sier Kjersti Johannessen.

Hun er gruppas strikkeorakel, og gjør unna noen runder mens Maria på ti måneder prøver å plukke hårpynten av en av de andre babyene.

På en matte på gulvet ligger babyene strødd. De ruller litt, sikler litt, tar på hverandre og leker.

Tvillingpause

Ved vinduet har Kathrine Aanensen har en velfortjent pause. Utenfor ligger tvillingene Eirin og Johannes (4 måneder) og sover i vognen sin.

— De ligger faktisk og sover for en gangs skyld. Da skeier jeg ut med en kopp kaffe og en vaffel. Det må bare nytes! ler Kathrine.

Barselkafeen er i sannhet en massedemonstrasjon av simultankapasitet.

— Vi prøver å kombinere vaffelspising og prating med bleieskift og amming. Det er godt å ha et ekstra påskudd for å komme seg ut, sier Margrethe Madsen.

Hun holder datteren Emilie (3 1/2 måneder) i armene til hun sovner.

Slik startet det

På barselkafeen er det selvbetjening. Noen baker kake, noen lager vaffelrøre. Det hele går på omgang blant det som nå er blitt en solid gjeng mødre.

Initiativtakeren er Marie Sundet Nilsen.

— Pastorkona i menigheten har hatt drømmer om å få i gang noe slikt her, for lokalene er perfekte til å ha mange barn inne. Da fire par i menigheten fikk barn samtidig, var det fint å starte opp, sier Marie.

Hun laget en Facebook-side, hengte opp lapper i byen og informerte helsestasjonen om tilbudet, som startet i høst.

Den første gangen var de seks mødre. Nå er det fullt hus hver onsdag. Over 30 mødre med babyer har vært innom. Mange er tilflyttere til Lillesand.

— Tanken var bare å ha et sted vi kan treffes. Jeg har vært ny i byen selv, og synes det er fint å lage et treffpunkt. Og når folk er så positive og hjelper til med å rydde, eller har med seg kake, så går det bare av seg selv. Det er utrolig koselig, sier Marie.