lindesnes_veihull3.jpg Foto: Kristoffer Bodin
Rv 460 (1).jpg Foto: Roar Greipsland
Rv 460 (5).jpg Foto: Roar Greipsland
Rv 460 (4).jpg Foto: Roar Greipsland
Rv 460 (3).jpg Foto: Roar Greipsland

LINDESNES: — Vi kjørte ut med kald asfalt og tettet hullet i går kveld, så snart meldingen kom inn. Onsdag kjører de ut med varm asfalt. Det er for galt at sånt skal skje, og fryktelig irriterende for de bilistene som fikk skader på bilen, sier Reidar Dåstøl, byggleder for Mandalsregionen drift og vedlikehold i Statens Vegvesen.

I går havnet fem bilister ned i hullet på fylkesvei 460 ved Naversund, og fikk punkterte dekk og skader på bilene sine.

Vått for veien

Han tror vått vær og sprekker i asfalten har forårsaket hullet.— Her har sikkert veibanen vært dårlig over tid. Plutselig sprekker asfalten opp og det blir hull. Slike ting er veldig vanskelig å forutse. Hullet er tettet nå, men det er jo aldri slik at en ikke kan garantere at det ikke vil bli flere hull. Det er sånn at en burde asfaltert mye mer, men det er et politisk spørsmål, sier Dåstøl.

Jurist-sak

Han kan ikke garantere at bileierne får dekket skadene på bilen.

— Det er en vanskelig sak, så de får sende den inn, og så får juristene avgjøre. Normalt skal bilister kunne stoppe dersom det plutselig ligger en stein i veibanen, eller for et hull. Men det er selvsagt veldig vanskelig å se et slikt hull, spesielt når det er så mye vann i veibanen, sier Dåstøl.

Heller ikke If Skadeforsikring tror at Statens Vegvesen kan lastes for skadene på bilen.

— Det vesentlige spørsmålet her, er om Statens Vegvesen har fått melding om hullet før og hatt mulighet til å utbedre skaden. Hvis ikke, må nok dessverre bileier ta skadene på sin kaskoforsikring. Men det innebærer både egenandel og bonustap, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

Betaler selv

Hun sier at de fleste som regel velger å betale hele skaden selv, siden det ofte blir billigere enn å betale egenandel og tape bonus.

— Dette er utrolig kjedelige skader for bileierne. Det er et fryktelig sjokk, som en kollisjon uten motpart, sier hun.

Vennesland er veldig klar i sin oppfordring til bileiere som kommer over skader i veien:

— Meld fra om ting du ser til Statens Vegvesen. Det vil gjøre Vegvesenet ansvarlig på en annen måte. Dermed hjelper du medbilister, og kanskje også deg selv, sier Vennesland.

Reidar Dåstøl i Statens Vegvesen har ikke fått beskjed om hullet før det dukket opp. Han kjenner heller ikke til meldinger om at asfalten har vært spesielt dårlig.

— Veien har helt sikkert ikke vært dårlig nok til at den må asfalteres. Det er fylkeskommunen som sier hvor mye asfalt vi kan få, sier Dåstøl.

Nå håper han at veiene tørker opp, slik at risikoen for flere hull blir mindre.

— Jeg tror vi fikk tettet hullet så raskt at ikke flere biler enn de fem kjørte nedi. Jeg har i alle fall ikke hørt om flere, sier Dåstøl.