KRISTIANSAND: — Når en mann leverer en skadet bil hos oss, er han ofte raskt ute med å fortelle om det er kona som står bak skaden. Det er en klassiker, forteller Thor Øystein Olsen, daglig leder ved Agder Bilskade i Kristiansand.

— Mitt inntrykk er at de fleste som bulker bilen er menn. Mennene er ikke så flinke til å innrømme skyld. Kvinner er mer ærlige, de sier ofte: "Jeg var så dum at jeg...", fortsetter Olsen.

Eneulykker på topp

I 2011 ble det registrert over 7700 personbilskader i Vest-Agder, ifølge statistikk fra Finansnæringens Fellesorganisasjon. Menn sto for nesten 5000 av skadene, mens kvinnene sto for litt over 2700 skader (se faktaboks).

— Tallene har nok sammenheng med at menn kjører oftere og mer bil. Når familien skal på tur, så er det ofte far som tar rattet, kommenterer Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, til Fædrelandsvennen. Foto: If Skadeforsikring

— Eneulykker peker seg ut som den største utfordringen i statistikken, fortsetter hun.

Enelykker er ulykker der det ikke er noen motpart.

— Dette er ulykker hvor bilistene kjører i grøfta, i en stolpe, i husvegger, gjerder og betongkanter. Slike skader koster gjerne mellom 20.000 og 30.000 kroner å utbedre, opplyser Ivar Kristian Andersen, skadesenterleder ved If i Kristiansand.

— I denne gruppen har vi også utforkjøringene med alvorlige personskader, så dette er ingen god statistikk å toppe, fortsetter Andersen.

På vei til hytta

Han viser til at mange av utforkjøringene skjer på innlandsveier i fylket, ofte på vei til de store hytteområdene. Skadesenterlederen sier at det virker som om mange sjåfører med nye, sikre biler, tror at økt sikkerheten kan tas ut i form av større fart og flere dristige manøvrer.

Antall alvorlige skader som følge av eneulykker er ikke skilt ut i statistikken.

Hvis man også regner inn skader på andre kjøretøy enn personbiler, på motorsykler, lastebiler og liknende, var det totalt 9.972 skader på kjøretøy i 2011. ## Ryggeskader mest vanlig

Tilbake på verkstedet til Agder Bilskade, fortelles det om de vanligste skadene som dukker opp verkstedet.

— Ryggeskader er veldig vanlig, ofte på parkeringsplassen ved et kjøpesenter. Det er også typisk at bilisten legger merke til at det stikker opp en 30 centimeter høy kantstein, noe som medfører at støtfangeren får seg en smell. Det er mange som krasjer på tross av at de har ryggesensor, forteller Thor Øystein Olsen.

En av de ansatte skyter inn at kona hans rygget i stykker ryggesensoren på bilen. Hun traff midt i sensoren og knuste hele innretningen. Latteren ljomer i lokalet.

Redde for å bruke forsikringen

Gunnar Coward er teknisk leder ved Agder Bilskade. Han forteller at mange skader ikke trengs å repareres på et verksted.

— Noen tror alle skader må utbedres. Kundene blir forundret når vi sier at de ikke trenger å reparere skaden. Hvis man får ei ripe på et panser, så må jo hele panseres lakkes. Det koster penger. Man bør kanskje vente med å utbedre skaden til man får flere skader på samme sted, sier Coward.

Olsen og Coward forteller at det faktisk er minst bilskader i desember og januar. Det er mest skader i tidsrommet fra februar inn mot sommeren.

Fire om bulking:

1. Hvem tror du bulker mest?

2. Har du selv bulket bilen?

Tonje Skauen (45) Foto: Tormod Flem Vegge

Tonje Skauen (45):

1. — Jeg tror det er flest menn.

2. Jeg var jeg i Åseral, da en elg løp inn i bilen. Den ripet opp hele siden. Elgen mistet det ene hornet i sammenstøtet. Jeg ringte viltnemnda, og beholdt hornet som suvenir.

Sissel Jørgensen (41) Foto: Tormod Flem Vegge

Sissel Jørgensen (41):

1. — Jeg tror det er ganske likt.

2. Da jeg var rundt 20 år, snurret jeg rundt og traff autovernet med pappas bil. Det var speilblankt, og jeg hadde sommerdekk.

Finn Harald Andersen (58) Foto: Tormod Flem Vegge

Finn Harald Andersen (58):

1. Jeg har egentlig ikke peiling, men jeg tipper at det er flest menn.

2. — For 30 år siden kjørte jeg i ræva til en bil i Myrbakken. Skaden ble ganske stor.

Sindre Brunvand (43) Foto: Tormod Flem Vegge

Sindre Brunvand (43):

1. — Jeg tror det er flest damer som bulker bilen.

2. - Bilen måtte kondemneres, etter at jeg sklei i et speilblankt kryss i Vågsbygd.