KRISTIANSAND: Torsdag møtte den 16 år gamle gutten fra Vest-Agder i Kristiansand tingrett. Der fremsto han som en angrende synder. Den tiltalte, som ifølge en personundersøkelse kan være noe ressrussvak, tilstod at han hadde levert falsk anmeldelse.

Der oppga han også bakgrunnen, fordi noen personer var omtalt med navn i anmeldelsen. Han hadde i ti år blitt mobbet av de samme personene som han omtalte i avhør med politiet. Spesielt ille hadde det vært siste halvåret på ungdomsskolen.

Søkte på nett om voldsoffererstatning

Gutten hadde søkt på internett og kommet over voldsoffererstatningsordningen. Det fristet ham å få erstatning, selv om han egentlig ikke hadde spesielt behov for penger. Han surfet videre til et advokatfirma i Oslo, som hjalp ham med anmeldelsen. Av denne anmeldelsen fremgitt det at gutten skulle ha blitt angrepet av åtte personer som hadde utsatt ham for slag og spark.

Da anmeldelsen var kommet til det lokale politiet ble det tatt kontakt med 16-åringen, og allerede da ante politiet at alt ikke var som det skulle være. Gutten hadde oppgitt at voldsepisoden hadde ført til at han hadde blitt innlagt tre uker på sykehus, og operert for skader på en nyre.

Politietterforskeren ringte 16-åringens mor, og hun var fullstendig ukjent både med anmeldelsen, og at sønnen skulle ha vært innlagt på sykehus.

Avhørt som mistenkt

I avhøret politiet gjennomførte kom det en rekke forskjellige forklaringer om hva som hadde skjedd.

— Han var ikke troverdig, fortalte en politietterforsker i retten torsdag formiddag.

16-åringen møtte til avhøret som mistenkt for falsk forklaring, ikke som fornærmet i en voldssak.

Politiet endte med å ta ut tiltale for falsk anmeldelse.

I tingretten tirsdag understreket aktor, politiadvokat Berit Woxen, at barn ikke kan settes i fengsel, men at de kan straffes. Hun minnet om at Høyesterett har uttalt at ubetinget fengsel er utgangspunktet.

Betinget fengsel

På grunn av tiltaltes alder, hans tilståelse og saken forøvrig mente hun at 21 dager betinget fengsel var passende straff.

Forsvareren, advokat Alt Tore Nilsen, holdt en av sine korteste prosedyrer i noen rettssal, da han på dommerens spørsmål reiste seg og nikket og sa han var enig med aktor.