KRISTIANSAND: I forbindelse med UiAs femårsjubileum har universitetet valgt å utnevne de første æresdoktorene. De seks utvalgte får tittelen Doctor honoris causa.

Skøytehelten Johann Olav Koss og jus-nestor Lucy Smith er de mest allment kjente av de seks. De fire øvrige æresdoktorene – Kurt Braunmüller, Trond Petersen, Dov Gabbay og Barbara Jaworski — er høyt anerkjente professorer i sine fagmiljøer, med koblinger til UiA, men har ikke så høy medieprofil i Norge, skriver UiA i en pressemelding.

Jubiléum og fest

Universitetet i Agder ble universitet fra 1. september 2007 ved kongelig resolusjon. Femårsfeiringen er lagt til Kilden teater- og konserthus i Kristiansand 23. oktober, der kreeringen av æresdoktorer er en viktig del av en festkveld som speiler universitetets faglige dybde og bredde.

Hovedtaler er kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Æresdoktorene vil – med unntak av Johann Olav Koss – være til stede under festforestillingen.

Akademikere

En æresdoktorgrad er en doktorgrad som tildeles av et universitet uten at den som tildeles graden på forhånd har forsvart en avhandling i en disputas. Slike doktorgrader gis oftest til svært fremtredende, gjerne utenlandske, akademikere.

Ved mange universiteter er det også vanlig å utnevne andre fremtredende personer, som for eksempel politikere, til æresdoktorer.