AGDER: I en fersk undersøkelse Norstat har gjennomført for Telenor oppgir nesten 40 prosent av mobileierne på Sørlandet og i Telemark at de har brukt smarttelefonen til å lese e-post eller surfe på nettet mens de kjører bil. Dermed er egdene mobilverstingene i landet.

— Det er skremmende at så mange bruker smarttelefonen til å sjekke e-post, surfe på nettet eller bruke applikasjoner mens de kjører bil. Nå oppfordrer vi disse bilistene til å vise mobilansvar i påskeutfarten, sier informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan, i en pressemelding.

0,8 i promille

Distriktsleder i Utrykningspolitiet (UP) i Agder og Rogaland, Øystein Krogstad, er skremt over utviklingen.

- Mitt inntrykk er at det blir flere og flere som snakker i mobilen eller holder på med andre ting når de ikke burde gjøre det. Mobilbruk i bil er helt klart økende, og det er ikke bra, sier Krogstad til fvn.no.

Han viser til en undersøkelse som en forsker ved et universitet i USA står bak som slår fast at det å snakke i mobilen mens man kjører er tilsvarende å kjøre med en promille på 0,8. — Og det er bare det å snakke i telefonen. Dersom man for eksempel leser e-post eller sjekker internett på mobiltelefonen mens man kjører vil det sikkert tilsvare en enda høyere promille. Det er veldig skremmende og jeg skjønner ikke at folk tør å risikere sitt og andres liv på denne måten.

Ta en pause

Dersom man på død og liv må bruke mobiltelefonen til å ringe eller til andre formål mens man er ute å kjører oppfordrer Telenor deg til følgende:

— Ta en pause. Det er bedre å bruke noen minutter ekstra på for eksempel påskeutfarten enn å sette ditt eget og andres liv i fare, sier Krokan.

UP har varslet en intensivering av fartskontroller langs veiene på Sørlandet i løpet av påsken, og selv om de primært er på jakt etter fartssyndere er det ikke dermed sagt at du ikke blir tatt dersom du snakker i mobiltelefonen uten handsfree.

— Når vi står ute langs veien har vi stort sett alltid en kikkert med oss. Vi prioriterer laseren, men dersom vi ser at det går veldig rolig så tar vi gjerne kikkerten i bruk og tar de som snakker i mobilen, forteller UP-sjefen.

Varsler flere kontroller

På landsbasis svarer en av tre mobileiere at de er på nettet, leser e-post og bruker applikasjoner mens de kjører. Syv prosent oppgir at det forekommer ofte. I tillegg kommer mange tusen bilister som snakker i mobilen uten handsfree.

— Vi må se litt nærmere på disse tallene, og så spørs det om vi ikke må ha enda flere kontroller på dette området, sier Krogstad.

PS. Skulle man bli tatt for å snakke i mobiltelefon mens man kjører uten godkjent handsfree er boten på 1300 kroner.