SØGNE/SONGDALEN: De to kommunene har hatt felles legevaktordning i 30 år. På ukedagene holder legevakten til på Tangvall, i helgene på Nodeland. I forbindelse med revidering av en del felles avtaler mellom de to kommunene, har kommunelegene tatt initiativ til en utredning om nyorganisering av tjenesten. Kommuneoverlegen i Songdalen vil beholde dagens ordning, kommuneoverlegen i Søgne vil sentralisere legevakten til Søgne og helsehuset på Tangvall.

Sparer 400.000

— Vi mener en videreføring av dagens ordning vil være det beste, og vårt syn understøttes av både kommuneoverlegen og helse- og sosialsjefen, sier rådmann Vidar Skaaland i Songdalen.

Ifølge Søgne og Songdalen Budstikke mener kommuneoverlege Frank R. Andersen i Søgne at en samlokalisering av hele tjenesten på Tangvall vil gi økonomiske besparelser på 400.000 kroner. Hans kollega i Songdalen, Atle Kristensen, mener ifølge avisen at innsparingen må halveres, blant annet fordi Songdalen uansett må ha et øyeblikkelig hjelp-tilbud på dagtid, og det krever en del grunnlagsinvesteringer. - Denne saken dreier seg om mer enn økonomi. Det handler om det tjenestetilbudet vi skal tilby befolkningen, sier Atle Kristensen til Budstikka.

Fortsetter som før

— Det er klart det vil være ulemper for Songdalens befolkning, med hensyn til avstand, tilgjengelighet og det faktum at legene må bruke fremmede kontorer når de har vakt, supplerer Skaaland overfor Fædrelandsvennen.

- Er ikke dette en klassisk rivaliseringssak mellom storebror Søgne og lillebror Songdalen?

— Jeg vet ikke om jeg vil kalle den det. Et samarbeid forutsetter at det er ønsket av begge parter, men vi har hatt en god ordning som har fungert i 30 år. I det korte bildet ser jeg ikke noen grunn til at vi ikke skal fortsette som før, sier Skaaland. Han møtte sin kollega Kim Høyer Holum i Søgne i et møte om saken tirsdag.

— Der ble man vel enige om at vi på kort sikt ikke gjør noe med dagens struktur, sier Høyer Holum sier til Fædrelandsvennen. Han er imidlertid ikke i tvil om at diskusjonen om legevaktordningen vil komme opp med fornyet styrke i 2013. — Det ligger litt i kortene, i forbindelse med den øyeblikkelig hjelp-gruppa som Knutepunkt Sørlandet har etablert, sier Høyer Holum.

Han gjør det samtidig klart at han støtter innstillingen til kommuneoverlege Frank Andersen, som går inn for å samlokalisere legevakten for begge kommunene i Søgne, både på helg og i ukedager.