ÅSERAL: Samtidig fikk norske grunneiere styrket sin posisjon i festeforholdet, etter at menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg tirsdag avviste statens anke.

— Etter at dommen i menneskerettighetsdomstolen kom i juni, har vi hatt en kraftig økning i henvendelser fra festere som gjerne vil løse inn tomta si. Det har også denne grunneieren på Bortelid opplevd, og han har ønsket å sende ut et felles tilbud til alle tomtefesterne, sier advokat Bjørgulv Rygnestad ved Advokatfirma Wigemyr og Co.

BREVET: Alle hytteierne har fått tilbudet på brev. Prisen for tomtene er 180.000. Hytteeierne kan også velge å fortsette i festeavtalen de har inngått. Foto: Torstein Øen

Han representerer grunneier Knut Repstad i det som er den største innløsningssaken advokatkontoret har håndtert hittil. 200 hytteeiere har fått tilbudet gjennom et brev som beskriver bakgrunnen for tilbudet og spesifiserer prisen. Hytteeierne som kan kjøpe festetomtene har relativt nye hytter og festeavtaler som strekker seg 80 år fram i tid. Rygnestad understreker at det er helt opp til hytteeierne om de vil løse inn tomtene eller fortsette med festeavtalen.— Det er en måned før hytteeierne må bestemme seg, men vi har allerede hatt veldig stor pågang fra hytteeiere som ønsket å takke ja til tilbudet. Jeg skjønner godt at både tomtefester og grunneier ønsker å bli ferdige med festeforholdet. Reglene har blitt endret veldig ofte, og det er knyttet usikkerhet til hvordan regelverket vil være i fremtiden, sier Rygnestad.

Grunneierne vant

Tirsdag avviste Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg anken fra regjeringen etter dommen fra juni som fastslo at tomtefesteloven er i strid med vern av eiendomsrett. Det var prinsippet om at tomtefestere har rett til å forlenge festekontrakter på gamle vilkår som fikk grunneiere til å ta saken helt til Strasbourg. Her vant grunneierne fram, noe som har økt usikkerheten for tomtefesterne.

— Jeg regner også med at andre sider ved tomtefesteloven vil komme opp i Strasbourg, for eksempel vilkårene for innløsning. Med de diskusjonene som pågår rundt tomtefesteloven nå, mener vi det er en fordel for en fester å sitte med eiertomt. Etter min mening er det festerne som har hatt fordel av festeloven så lang. Nå sier Strasbourg at det har gått for langt, sier Rygnestad.

Flere vil selge

Han forteller om økt pågang også fra grunneiere som vil selge sine festetomter.

— Vi har flere andre større innløsninger i Agder i år. Men denne på Bortelid er den største. En del festeavtaler er svært lite gunstige for grunneierne, med svært lave festeavgifter på fine tomter. Jeg tror mange grunneiere også vil innløse tomtene av den grunn, mener Rygnestad.

Grethe Gjertsen, leder i Tomtefesterforbundet, mener avvisningen av anken i Strasbourg kan være svært alvorlig for enkelte festere.

— Jeg vet at noen vil streve med å beholde hus eller hytter dersom festeavgiften blir satt opp. De må dermed selge, og det er heller ikke så lett når forholdene er så usikre som nå, sier Gjertsen.

Vil at alle skal eie

Tomtefesterforbundet jobber for at hele festeordningen skal opphøre.

— Vi ønsker at folk skal eie festetomtene sine. Men de bør ikke kjøpe tomtene til enhver pris. Det kan ikke være snakk om noe i nærheten av markedspris. De fleste med festetomt har allerede betalt for tomta si. Hvis de skal betale store summer etter å ha betalt avgift i mange år, kunne de ha kjøpt tomta to ganger i stedet. Og det var aldri meningen med ordningen, understreker Gjertsen.

Grunnprisen for festetomtene på Bortelid er 180.000 kroner. I tillegg kommer utgifter til blant annet tinglysning og advokatutgifter, slik at summen nærmer seg 200.000 kroner.

— Dette tilbudet vil vise om prisen er riktig. Det er som sagt helt frivillig, og er sendt ut til alle på bakgrunn av mange ønsker fra festere, sier advokat Rygnestad.