KRISTIANSAND: — Vi har avlyst seks store, planlagte operasjoner i dag. Dette er innenfor ortopedi, gynekologi og indremedisin, sier informasjonssjef Rune Jonassen ved Sørlandet sykehus.

Pasientene som rammes av dette, skal ikke få forverret helse av utsettelsen.

Det er likevel rehabiliteringsavdelingen på Kongsgård som rammes hardest av streiken. Der er hele 35 pasienter som blant annet har hjerteinfarkt, kols og store ryggoperasjoner, fratatt muligheten til opptrening og hjelp. Også for dem mener sykehuset at helsen ikke skal bli forverret av utsettelsen.

Før helgen var det konflikt mellom Unio og sykehusdirektør Jan Roger Olsen, i forhold til søknader om dispensasjon. Direktøren skal han beordret inn ansatte i funksjoner, som det allerede var gitt dispensasjon for.

— Men nå er det kommet et krav fra helse- og omsorgsdepartementet om at sykehusene skal følge reglene som gjelder for streik, og dermed føler jeg vi er på rett spor igjen, sier streikeleder Ingunn Midtdal Abildgaard.

Klokken 1400 mandag skal hun ha møte med sykehusledelsen, for å fortsette dialogen om gjennomføringen av streiken.

Fylkeslege Kristian Hagestad svarer dette på spørsmål om han er tilfreds med håndteringen av streiken fra sykehusets side:

— Fylkeslegen har daglig kontakt med sykehusledelsen og sender daglig rapport til Statens helsetilsyn. Og det er Statens helsetilsyn som har ansvaret for å vurdere om streiken medfører fare for liv og helse for pasientene. I tillegg vil jeg si at vi opplever at direktøren her tar et veldig klart og personlig lederansvar for å sikre at det som virkelig er nødvendig for å ivareta liv og helse, blir gjort.