MANDAL: Interessen for tillitsprosjektet i Mandal har vært overveldende: Innføringen av muligheten til å ta ut egenmelding 365 dager i året har på kort tid gjort prosjektleder Siren Vetnes Johannessen en etterspurt foredragsholder i kommune— og bedriftsnorge. I dag verdsatte hun muligheten til å fortelle om satsingen i et stort seminar på hjemmebane.

— Vi begynte rett og slett å få liten tid til å reise rundt og foredra, sier hun til Fædrelandsvennen.

I bystyresalen i Mandal sitter rundt 70 tilhørere. Nordnorske kommuner som Tysvær, Tromsø og Alta er representert, det samme er Bærum og mer nærliggende sørlandskommuner, et knippe bedrifter og en stor Nav-delegasjon. De får høre Vetnes Johannessen fortelle om et arbeid som egentlig startet så tidlig som 2003, da Mandal kommune slet med svært høyt sykefravær.

— Å endre en bedriftskultur er en utrolig stor jobb. Dette handler om så mye mer enn egenmeldingsdagene, sier Vetnes Johannesen.

Hun viser de fremmøtte prosjektets egenvideo, der kommuneansatte i Mandal forteller om hvordan de opplevde nettopp tillit fra arbeidsgiveren i sykdomsperioden. Kommunelege Stein Grytten beskriver i samme video prosjektet har hatt stor verdi også for legene – med fokus på å la arbeidstagerne selv avgjøre hvor syke de er.

— Jo - vi er her for å plukke opp ideer fra Mandal, forteller Wenke Nilsen i en trio fra Alta kommune.

Finnmarkingene synes særlig opplegget med total deltagelse er spennende – der den samme røde tråden går fra toppen og til assistentene i kommunen.