ARENDAL: Folkeavstemningen ble vedtatt mot 18 stemmer av totalt 57 stemmeberettigede. Mindretallet mente årsmøtet skal ta stilling til saken på et ekstraordinært årsmøte i slutten av mai. Flertallsforslaget sier kort og godt ja til folkeavstemning.

I forslaget heter det at Aust og Vest likevel kan fortsette forhandlingene, dersom partene skulle ønske det. Men etter Vest-Agders ultimatum fredag, der de sier at de ikke vil gå videre mot ett Agder dersom Aust krever folkeavstemning. Line Vennesland presenterte flertallsforslaget, som ble vedtatt.

— Vi er uenige, men vi er enige om en ting, og det er at kravet fra Vest-Agder er fryktelig urimelig. Vest-Agder har bedt oss velge. Dette handler ikke om ja el nei til fylkessammenslåing, men ja eller nei til om folket skal bestemme. Flertallet i redaksjonskomiteen mener splittelsen er så stor i eget parti, så vi kan ikke forvente at det er annerledes blant folket. Da er det rimelig å høre på det de har å si, sa Line Vennesland.

Dermed ligger ballen i vest.

— Med dette forslaget lar vi oss ikke presse. Nå kaster vi ballen videre til Vest-Agder. De må respektere at vi vil la folket tale, sa Vennesland.

Tror ett Agder blir skrinlagt

Debatten lørdag var klar i favør av folkeavstemning. Fylkesordfører Laila Øygarden var ikke optimistisk med tanke på ett Agder.

— Etter det jeg har hørt i debatten våger jeg å si at Aust-Agder Arbeiderparti går inn for folkeavstemning, sier fylkesordfører Laila Øygarden.

— Blir det da noe av ett Agder?

— Hvis Vest-Agders ultimatum blir stående, blir det vanskelig.

Vest-Agders ultimatum provoserte sterkt under debatten på årsmøtet i Aust-Agder Arbeiderparti lørdag ettermiddag.

— Som gruppeleder i fylkestinget misliker jeg svært sterkt ultimatumet til Vest-Agder. Vi skal ikke være en provins av Vest-Agder, og da skal heller ikke Vest-Agder stille slikt ultimatum. Da blir det enda vanskeligere å si nei til folkeavstemning. Vi skal ikke la oss kneble nå og legge folkeavstemningen til side, sier Tellef Inge Mørland fra talerstolen på årsmøtet i Aust-Agder Arbeiderparti.

Fremmet kompromissforslag

Lillesand Arbeiderparti fremmet et kompromissforslag, der de foreslår at opinionsundersøkelsen som er planlagt gjennomført er nok. Det fikk ikke særlig stor støtte i salen.

— Vi i Lillesand har i alle fall gjort alt vi kan nå. Nå er det opp til redaksjonskomiteen. Men vi så alle hvordan stemningen i salen var, sier Eva-Kristin Eriksen i Lillesand Arbeiderparti.

En etter en gikk Ap-erne i Aust-Agder på talerstolen og slaktet Vest-Agders folkeavstemning-ultimatum. Stemningen så langt i debatten heller definitivt mot folkeavstemning i Aust-Agder. Og flere sa at de nå i alle fall vil gå inn for folkeavstemning, etter Vest-Agders ultimatum.

Aust-Agder Arbeiderparti er et splittet parti i synet på ett Agder. Mens kommunepartiene på grensen til vest ivrer for sammenslåing, har partiet i Arendal og lenger aust vært skeptiske til sammenslåing, og ivrer for folkeavstemning.

Blir ikke akseptert i vest

Etter gårsdagens møte i styringsgruppa er det klart at et austlig krav om folkeavstemning ikke vil bli akseptert i vest. Arendal Arbeiderparti beklager holdningen i vest i sitt forslag til årsmøte, og krever folkeavstemning. Arendals forslag ligger nå an til å få støtte av årsmøtet. Det beklager Lillesand Arbeiderparti.

— Jeg er redd for at dørene nå lukkes, og det er jeg veldig lei meg for, sier Åshild Martinussen, gruppeleder i Lillesand Arbeiderparti.

— Hva gjør Lillesand da?

— Dersom sammenslåingsprosessen avsluttes, har Lillesand bystyre et vedtak som sier at vi vil søke overgang til Vest-Agder. Primært ønsker vi sammenslåing, for vi har ikke ønske om å splitte Aust-Agder, sier Martinussen.