FOTO: KRISTIN ELLEFSEN

KRISTIANSAND: Bergstø og Rypestøl bor i Østre Strandgate 70, et kommunalt leilighetskompleks for pleietrengende. Heisen i bygget skal ha vært ustabil i lengre tid, og flere av beboerne som er avhengig av heisen tør ikke lenger ta den.

– Det var rett og slett en helt forferdelig opplevelse. Jeg måtte kjempe for å holde hodet kaldt, spesielt for ikke å skremme Sander (5). Men jeg fikk nesten panikk, for jeg visste jo ikke om noen hørte meg, sier Leila Bergstø (60), og tar et godt tak rundt barnebarnet Sander (5).

Ropte om hjelp

Det var i går ettermiddag det skjedde. Sander var på besøk i bestemor Leilas leilighet i Østre Strandgate 70, et leilighetskompleks for pleietrengende. Da de to skulle gå ut fra heisen i første etasje, etter å ha tatt den fra fjerde, ville ikke dørene opp. De rikket seg rett og slett ikke. Etter å ha ventet i rundt ti minutter for å se om noe skjedde, skjønte Leila at noe var galt. Hun ropte derfor om hjelp for å se om noen av naboene i bygget kunne høre henne.

– Sander var så redd, stakkar, han hylgråt og klamret seg rundt halsen min. Jeg var så varm og svimte nesten av der inne, og var usikker på om noen hørte meg i det hele tatt. Flere av beboerne er jo veldig gamle og hører dårlig, forteller Bergstø.

Nabo til unnsetning

Men etter et kvarter fikk hun svar fra nabo Grete Rypestøl (53) som hørte ropene fra heisen.

– «Er det deg der inne, Leila?», ropte jeg. Og så hørte jeg gråten til Sander. Jeg fikk helt vondt av ham, og han ropte at jeg ikke måtte gå, forteller Rypestøl.

Hun ba Leila trykke på alarmknappen i heisen, og Leila fikk så kontakt med en kvinne i andre enden som sa at de skulle sende noen ned, men Rypestøl tok like godt og ringte brannvesenet for å få fortgang i sakene. Etter 45 minutter inni den klamme heisen, fikk brannvesenet brukket opp dørene og hentet Leila og Sander ut.

– Brannmennene var helt oppgitte over situasjonen. Her bor vi i en blokk med eldre, pleietrengende mennesker som er avhengige av heis, og så virker den ikke! Det er andre gangen jeg sitter fast i den. Jeg har amputert et bein, har leddgikt og bechterev, jeg bor i fjerde etasje og er avhengig av heis. Men neimen om jeg tar denne igjen med det første, sier Bergstø oppgitt.

Stoppet flere ganger

Heisen, som er fra 1983, har skapt hodebry for flere av beboerne i bygget. Bergstø og Rypestøl sier flere av naboene ikke lenger tør å ta heisen. Rypestøl sitter selv i rullestol som flere av naboene i Østre Strandgate 70. Hun sier heisen har vært upålitelig lenge.

– Den har stoppet minst fire ganger i løpet av de siste ukene. Jeg vet ikke hvordan jeg skal komme meg ut lenger, heisen stoler jeg ikke på. Det er helt forferdelig, sier hun.

– Jeg kommer til å gå opp til kommunen å si at dette ikke holder lenger. Vi kan ikke ha det sånn. Jeg er normalt en rolig og sindig person, men dette er helt uholdbart, sier Bergstø.

Opplevelsen har satt en støkk i både Leila og barnebarnet Sander.

– Jeg vil aldri ta heisen igjen. I alle fall ikke før den er fikset, sier Sander.

Ikke kjent med problemet

– Jeg har ikke hørt at det er noe galt med heisen. Vi pleier alltid å ordne opp i disse tingene hvis vi får melding om at noe ikke virker, sier Dagfinn Solaas, direktør i Kristiansand boligselskap.

Det er Kristiansand boligstiftelse som eier Østre Strandgate, men boligselskapet drifter og forvalter bygget. Solaas sier de skal se på om noe bør gjøres.

– Det er veldig trist å høre det som har skjedd, vi kan ikke ha det på dette viset. Hvis heisen ikke virker, må vi sette i verks tiltak. Vi vet at heisen er relativt gammel, og vi har etter hvert skiftet en del av heisene i byggene som er gamle, men Østre Strandgate 70 har ikke vært vurdert så vidt meg bekjent, forklarer han.

Heller ikke vaktmesteren i leilighetskomplekset er kjent med heisproblemet.

– Min oppfatning er at heisen går veldig greit, så dette er nytt for meg. Det høres rart ut. Jeg vet det har vært en episode hvor den har stoppet før, men jeg føler den går veldig greit. Det er nesten aldri noen problemer med den. Men vi må ta det alvorlig, sier Kjell Terje Hægeland, vaktmester i Østre Strandgate 70.