Nederst i saken får du vite hvilken skole som sang best i skoletoget.

KRISTIANSAND: — Vi syntes at folketoget var litt kjedelig i fjor, sier Ingrid Andrea Wikstad Gundersen.

Sammen med Marit Sørensen Røisland og Nina Sjursen Ruud sto hun bak ”Ålefjær høneklubb”, kanskje et av de mest oppsiktsvekkende innslagene i årets folketog i Kristiansand 17. mai.

SE BILDERIE OG VIDEO FRA FOLKETOGET HER

- Ingen tvil.

Juryen var ikke i tvil om hvem som fortjente førsteplassen i år.

— Den går til hønene fra Ålefjær. De hadde lagt ned masse arbeid i kostymer, de var morsomme og de stakk seg virkelig ut i folketoget. Jeg og de to andre medlemmer av juryen var ikke i tvil: Det var full pott til hønene.

Det sier juryeleder Randi Haukom om vinnerne. Dermed får gjengen fra Ålefjær 10.000 kroner for innsatsen.

Tre og en halv familie slo seg sammen for å lage innslaget som besto av hønemødre, kyllinger, egg og hønsehus. Familiene driver med høns på hobbybasis.

— Vi ville slå et slag for lykkelige høner. Våre høner er ute i det fri. De er lykkelige høner blant lykkelige mennesker, sier Wikstad Gundersen.

Lagde egne kostymer.

Familiene brukte flere dager på å lage kostymer og egg. Barna i familien, som er i alderen fra 12 til 17 år, stilte opp utkledd som frittgående høner og kyllinger.

Wikstad Gundersen sier de visste om prisen på 10.000 kroner, men at de var med i borgertoget mest for moroskyld.

— Stiller dere opp neste år?

— Vi har ikke kommet så langt ennå, men i kveld møtes vi, og da legger vi nok en plan. Det var veldig gøy å være med, og publikum var kjempegøye, sier Gundersen.

Andreplassen på 5.000 kroner gikk til Rosegården, mens tredjeplassen gikk til Frikirkens Speiderkorps (FSK).

Dvergsnes skole vant skolenes sangkonkurranse

Det ble også arrangert en sangkonkurranse blant skolene som deltok i barnetoget i Kristiansand. Jurymedlemmene, som er de samme som kårer vinnerne av innslagene i folketoget, står strategisk plassert tre steder i byen for å høre etter hvem som synger best.

Juryen tilhører for øvrig "Operaens venner".

Vinnere:

1. Dvergsnes skole (3.000 kroner i premie).

2. Presteheia skole (2.000 kroner i premie).

3. Wilds Minne skole (1.000 kroner i premie).

- Hvorfor vant Dvergsnes skole?

— De pleier alltid å være gode. De øver nok godt, og alle klassene synger på store deler av ruta. De fikk høyest poengsum på alle tre stasjonene, sier sier juryeleder Randi Haukom til Fædrelandsvennen.