KRISTIANSAND: — For litt over et døgn siden var det bare 19 medlemmer. Det er en ganske så dramatisk økning, og det sier litt om engasjementet blant folk, sier grunnlegger av den ene gruppen, Rune Hareide.

¤ Delta i debatten i bunnen av artikkelen.

- Provosert Kristiansanderen, som er bosatt på Brennåsen, står bak oppropet «Nei til økte bomavgifter i Kristiansand!» som i skrivende stund har i overkant av 5000 medlemmer.

Songdølen ble mektig provosert da det gikk opp for ham hva de nye bompengesatsene i Kristiansand vil bety for hans økonomi.

— Jeg ble provosert da jeg fant ut at det dreide seg om en økning på hele 400 prosent. I tillegg til å kjøre gjennom bomringen i Kristiansand daglig, må jeg også kjøre til Grimstad. Da sier det seg selv at det blir fryktelig dyrt, sier Hareide.

Usosial Han mener den planlagte bomløsningen er usosial ettersom størst rabatt krever forhåndsbetaling av 5000 kroner.

— Det betyr at dem med minst penger blir mest skadelidende. Ikke alle har råd til å forhåndsbetale et så stort beløp, og må dermed velge dyrere løsninger, sier han.

Han har registrert at Facebook-aksjoner har hatt stor påvirkningskraft, og håper å kunne påvirke.

— Det er et effektivt verktøy for å utøve makt. Blir vi mange nok deltakere kan vi få stor slagkraft, tror Hareide.

Ikke skjønt konsekvensen

  • Men hvorfor kommer kritikken nå, og ikke i 2007 da beslutningen ble tatt i fylkestinget og de ulike kommunene?

— Jeg tror ikke det har gått opp for mange før nå hva dette egentlig innebærer. Mange har ikke forstått at man må forhåndsbetale 5000 kroner for å få full rabatt. Jeg jobber derfor med å bevisstgjøre folk om dette i gruppa, sier Hareide.

Han forteller at flere medlemmer av gruppen har tatt til orde for å gjennomføre aksjoner i bomringen.

— Noen foreslår å lamme hele trafikken ved å stoppe opp, slik man har gjort i England. Jeg tror på en annen tilnærming og mer dialog, sier Hareide.

- Helt overveldet Alexander Zimmermann Alsaker står bak en annen gruppe med over 3200 medlemmer.

— Jeg er helt overveldet. Engasjementet er langt over det jeg hadde forventet, sier han.

Zimmermann Alsaker bor på Strai og jobber deltid på Posten i Sørlandsparken.

— Jeg begynner tidlig om morgenen og har ikke mulighet til å ta bussen, særlig ikke med det busstilbudet vi har i byen per nå. Jeg har heller ikke mye penger om dagen, og frykter den ekstrakostnaden som økt bomavgift vil få for meg, sier han.

Bør økes gradvis Han ser at bomavgiften på sikt må økes, men mener firedoblingen er langt over det man kan akseptere.

— Hadde myndighetene økt avgiften gradvis ville det stilt seg helt annerledes. I tillegg burde man fått en garanti for at økte bomavgifter ville innebære bedre vei. Jeg frykter at det også denne gangen bare blir tomme løfter, sier Zimmermann Alsaker.

Hva mener du? Delta i debatten.