KRISTIANSAND: 10. mars i år sa ordfører Per Sigurd Sørensen at regningen for tapet i retten ikke skulle belastes byens befolkning.

— Dette vil kun gå utover Kristiansand Havn, sa Sørensen den gang.

Nå viser det seg at byens befolkning likevel kan bli skadelidende. Ifølge Fædrelandsvennen er havna et kommunalt foretak og kommunen hefter for foretakets forpliktelser.

— Ordføreren var nok litt tidlig ute med å avdramatisere. Havna er slett ikke en selvstendig bedrift, men et kommunalt foretak som bykassa er fullt ut ansvarlig for, sier Birte Simonsen, leder for Kristiansand kontrollutvalg, til Fædrelandsvennens papirutgave.

Kristiansand tingrett kom fram til at kommunen er erstatningspliktig. Det er heller ikke klart om Fjord Line vil anke saken fra tingretten. Dersom dommen blir stående vil det komme et eget søksmål mot havna, hvor det blir klart hvor stort erstatningsbeløpet blir. I 2008-regnskapet bokførte Fjord Line ekstraordinære kostnader på rundt 50 millioner kroner grunnet nedleggelsen av ruten mellom Kristiansand og Nord-Jylland.

— Det går rykter i det politiske miljøet om erstatning på alt fra 10 til 100 millioner kroner, sier Demokratene-leder Vidar Kleppe til avisen.

Ordfører Per Sigurd Sørensen avviser kritikken om manglende oversikt og avdramatisering.

— Selvsagt er jeg kjent med at bykassa hefter for alle havnas forpliktelser. Men havna har i praksis selvstendig økonomi og må derfor i utgangspunktet håndtere dette selv, og jeg legger til grunn at det er mulig, sier ordføreren til Fædrelandsvennen.

Hva synes du? Er det riktig at skattebetalerne må ta regningen for tapet i retten?