Snaue 10 måneder etter at Googles spesialutstyrte «Street View»-biler begynte å kjøre rundt i Oslo og Bergens gater for å fotografere på gateplan, lanserer Google i dag den norske versjonen av sin karttjeneste «Street View».

«Street View» som er en del Google Maps, viser gatene slik de ser ut i virkeligheten, og har som mål å gjøre det lettere for folk å finne veien dit de skal. Tilsvarende gatebildetjenesten norske Finn.no allerede tilbyr for Oslo og Trondheim.

Sjekk din gate og adresse her

Det er i første omgang store byer som Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand som er søkbare, men også mindre steder rundt Oslofjorden og i Hordaland.

Men det er ikke slik at Google Street View er tilgjenglig i samtlige gater i Kristiansand. Foreløpig er det kun fra E 39 ved rundkjøringen ved Hellemyrbakken mot Kristiansand og videre på E 18 gjennom både Vest— og Aust-Agder. Ved Timeneskrysset kan man også bruke «Street View» på riksvei 41 gjennom begge fylkene.

Dekkningskartet finner du her.

FOTO: Skjermdump Google. Foto: Skjermdump Google

Av hensyn til personvern benyttes teknologi som skal anonymisere ansiktene til alle avbildede personer og annen personlig informasjon som for eksempel registreringsskilter på biler, bedyrer Google.

Store protester

«Street View» gjenstand for store protester da tjenesten som gir brukerne tilgang til bilder av gater og hus ble lansert i Storbritannia i mars 2009. Bildet av et nakent barn som leker i hagen måtte fjernes, og i den britiske landsbyen Broughton i Buckinghamshire ble sågar Googles kamerabil jaget ut av byen.

En trussel mot personvernet, og et verktøy for kriminelle hevdet mange.

Datatilsynet kritiske

Også Datatilsynet liker dårlig at norske gater og nabolag blir gjenstand for denne typen avfotografering og karttjeneste.

— Vi er kritiske og liker det dårlig, men så lenge Google sørger for å anonymisere ansikter, bilskilter og lignende slik at man ikke kan identifisere personer, er det ikke noe brudd på personopplysningsloven slik den praktiseres i dag, og vi kan følgelig ikke gjøre noe for å stoppe denne typen tjenester, uttalte senioringeniør i Datatilsynet, Atle Årnes, da det ble kjent at Google startet avfotograferingen av norske gater