FLEKKEFJORD: – Som hovedregel er de som har fått drosjeløyve pliktig til å tilby befolkningen transport til alle døgnets tider året rundt. Den enkelte løyveinnehaver og ikke minst sentraler med flere drosjer skal ha svært gode argementer for å få tillatelse til å holde stengt, sier samferdselssjef Vidar Ose i Vest-Agder fylkeskommune.

Det var på julaften under overskriften «Ønsker alle en god jul og et godt nytt år» , at Flekkefjord & omegn drosjesentral i en annonse i lokalavisen Agder kunngjorde at de holdt stengt fra klokken 15.00 på julaften til klokken 10.00 på 1. juledag.

Det samme gjaldt drosjene på Sira, i Gyland og Kvinesdal Taxi.

Er det greit at drosjene stenger på julaften? Si din mening i debatten!

Lang tradisjon

– Vi har holdt stengt på julaften i en årrekke, og det tror jeg folk i regionen er klar over. Dette er en dag da de fleste er hjemme hos seg selv, sier daglig leder Rune Hallgren ved drosjesentralen i Flekkefjord.

Samferdselssjefen sier praksisen med julefri for drosjene var helt ukjent for ham, og at det ikke blir mer akseptabel fordi dette har vært gjort i flere år.

Han er forundret over at ingen har klagd på det manglende tilbudet denne dagen.

I Øvre Sirdal holdt Haugen Taxi stengt fra klokken 15.00 julaften til samme tid på 2. juledag.

– Jeg vil forfølge saken, og be løyvehaverne lengst vest i Vest-Agder forklare seg, sier Vidar Ose.

Syketransport

Drosjesentralen i Flekkefjord hadde imidlertid gitt et telefonnummer til sykehuset og legevakten, som kunne benyttes for å få tak i drosje ved øyeblikkelig hjelp.

Ifølge Rune Hallgren ble det også gitt et tilbud til sykehjemspasienter som hadde forhåndsbestilt transport hjem til familien på julekvelden.

– Det var jo bra at syketransporten ble ivaretatt, men også andre grupper har krav på drosjetransport, sier samferdselssjefen.

Ledige løyver

Selv om samferdselssjefen i Vest-Agder mener fylket har en bra drosjedekning, har de slitt med å få kvalifiserte søkere til ledige løyver i Hægeland i Vennesla og på Feda i Kvinesdal.

Det vil snart også bli annonsert ledige løyver i Kristiansand.

Seksjonsleder Hilde Bergersen i Aust-Agder fylkeskommune opplyser at de etter utlysing i høst ikke klarte å få kvalifiserte søkere til ledige drosjeløyver i verken Bygland, Valle eller Hovden.

Er det greit at drosjene stenger på julaften? Si din mening i debatten!