Se video av kaoset ved Trysbakken nederst i artikkelen.

AGDER: — Vi startet tidlig i dag med å kontrollere vogntog. Vi har en stoppost på Rige hvor vi luker ut de med dårlig utrustning og dårlig skodde dekk, opplyser distriktssjef ved Statens Vegvesen Region Sør, Johan Mjaaland, til fvn.no.

Fylt opp en tomt

Saken fortsetter under bildet

KJØRENKET: Her står trailerne på rekke og rad på Rige etter å ha blitt stoppet. FOTO: Tore Andre Baardsen

I tillegg har Vegvesenet også ute patruljer lengre vest i fylket som stopper kjøretøy etter behov.

— Vogntog som ikke er i stand til å kjøre videre blir parkert på tomter ved Vige. Vi har allerede fylt opp en svær tomt og er nå i ferd med å fylle opp en ny en, sier Mjaaland like før klokken 13.00. ## - Nok at en får problemer

På tross av at Vegvesenet gjør det de kan for å luke ut kjøretøy som kan få problemer, er det umulig for de å få stanset alle, og ifølge distriktssjefen skal det ikke mer til enn én trailer med dårlige dekk før kaoset er et faktum.

— Vi ser til stadighet at det er vogntog med dårlig utrustning og som er dårlig skodd som fører til store køer. Det er nok at en trailer får problemer, sier forteller Mjaaland.

Saken fortsetter under bildet

VINKET INN: Her står Statens Vegvesen ved Rige og vinker inn vogntog. FOTO; Tore Andre Baardsen Foto: Tore Andre Baardsen

Startet tidlig

Og det var nettopp dette som har skjedd flere steder langs E 39 i dag.

Politiet fikk den første meldingen om trafikale problemer klokken 06.36 da en trailer hadde fått problemer ved Trybakken fra fjorden og opp mot Mandal.

— Det var en polsk trailersjåfør som måtte stoppe for å legge på kjettinger, men han kom seg etter hvert av gårde, opplyser operasjonsleder ved Agder politidistrikt.

Manuell dirigering

Men dette var bare den første av mange meldinger. Klokken 08.07 fikk politiet på ny melding om trafikale problemer ved Trybakken. Da stod to trailere fast i bakken og sperret trafikken.

— Også her var det polakker som var ute og kjørte. Trafikken ble da dirigert manuelt på stedet, sier operasjonsleder.

Klokken 08.57 kom det en ny trailer til stedet. Sjåføren forsøkte å kjøre forbi de to andre og endte opp med å selv havne på tverke. Dermed ble det full blokkering på stedet.

- Floke

Og bare tre minutter senere hektet to vogntog sammen lengre nede i bakken.

— Det ble en skikkelig floke for å si det enkelt. Det var veldig mye frem og tilbake, men vi fikk løst opp i det etter en stund, forteller operasjonsleder.

Tverke

Men det var langt fra slutten på problemene. 10.26 fikk politiet melding om at en trailer hadde kjørt ut på vei ned mot Trysfjorden på søgnesiden.

— Traileren kom helt ut mot kanten, hektet seg fast i noe og havnet helt på tverke. Her var det helt umulig for noe som helst å komme seg forbi, sier politiet.

En bilist som var på stedet beskriver situasjonen som kaotisk.

— Det var fullstendig kaos på stedet og jeg måtte bare snu og kjøre tilbake til kontoret i Kristiansand, sier Ivar Haugeland.

E 39 sperret i to og en halv time

På grunn av frykt for ytterligere kaos valgte politiet å ikke starte med omkjøring ved stedet og bilistene måtte derfor smøre seg med tålmodighet.

Falck ble tilkalt, men også de fikk problemer med å komme seg til plassen.

— Bilbergningsbilen hadde trøbbel med å komme seg frem og måtte ha hjelp til dette, forteller operasjonsleder.

To timer etter at traileren hadde havnet på tverke kom redningen endelig frem til stedet, og like etter klokken 13.00 kunne man endelig åpne veien igjen.

— Så nå får vi bare håpe at ting blir bedre, men slik som det ser ut nå så tror jeg ikke at vi er ferdige med dette , sier operasjonsleder.

Steinslandsbakken

Saken fortsetter under bildet

Men det er ikke bare i ved Trysfjorden at det har vært problemer i dag. Også lengre vestover har det vært flere vogntog som har fått problemer.

— Det har vært tre trailere som har stått fast i Steinslandsbakken og en i Osestadbakken, opplyser Trond Magne Hansen i Risa.

Her var veien midlertidig stengt i cirka tre kvarter og ble åpnet igjen rundt klokken halv ti.

Flekkefjord

Klokken 10.35 fikk politiet melding om at en trailer hadde havnet på tvers på E 39 ved Flekkefjord helt mot grensa til Rogaland. Her løste situasjonen seg ganske fort.

Klokken 11.00 fikk politiet melding om en trailer på tverke ved Tjerslandsbakken i Flekkefjord. Traileren sperret hele veibanen og anleggsmasikner fra Risa måtte bistå med å få den løs. Det hele løste seg etter hvert.