OSLO: Utenriksdepartementet avviser overfor Aftenposten å bruke den type pressmidler for å løse saken, og sier det vil stride mot humanitære prinsipper. Kongo har i løpet av tre år fått 500 millioner kroner av Norge til regnskogfondet. I fjor fikk landet 178 millioner kroner i bistandsmidler.

Norges nye utenriksminister Espen Barth Eide møter trolig Kongos utenriksminister i New York denne uken. Målet er benådning eller en overføringsavtale for Joshua French og Tjostolv Moland, som er dømt for drap og spionasje i Kongo. De to har vært fengslet i landet siden 2009.

Økt press

-?Hvis det skjer, forventer vi et økt press i saken og et enda større trykk. Dialog har ikke gitt noen løsninger. Selv om jeg har forståelse for at det er vanskelig å nå frem i et så komplisert land som Kongo, bør ikke norske myndigheter lenger akseptere halvtomme løfter, sier Morten Furuholmen, som bistår Moland og French.

Han mener det hadde vært enklere å få til en løsning om Barth Eide selv dro til Kongo for å snakke med myndighetspersoner der.

-?Må norske myndigheter vurdere økonomiske sanksjoner mot Kongo siden dialog ikke når frem?

-?Ja, Norge og Storbritannia har gitt tilsammen en milliard til regnskogfondet i Kongo, og mitt spørsmål er om kanskje bidragene bør stilles i bero til denne saken er løst, sier Morten Furuholmen til Aftenposten.

Frustrerende

Han sier det er veldig frustrerende å erkjenne at kongolesiske myndigheter har valgt å ignorere forespørsler og henvendelser fra norske og britiske myndigheter.

-?Grensen for norsk tålmodighet bør nå være nådd, sier advokaten.

UDs pressetalsmann Frode O. Andersen sier det ikke vil være riktig å bruke økonomiske pressmidler i denne saken.

— Det er i strid med de humantære prinsipper, sier Andersen til Aftenposten.