KRISTIANSAND: — Ressursbøker om seksualitet for kristne preges av tradisjonelle forestillinger om hva kjønn er. Her er mannen den aktive sjekkeren, mens kvinnen er den som skal sjekkes, sier Irene Trysnes.

Hun er postdoktor ved Institutt for religion, filosofi og historie på Universitetet i Agder. Fredag holdt hun foredrag under tiårsjubileet for Likestillingskonferansen.

Årets konferansetema er «Mangfoldig sex», og Trysnes tok for seg sex i kristne miljøer.

Debuterer senere

Hun viste blant annet til en fersk studie fra professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, Willy Pedersen, «Guds grep: Kristendom, seksualitet og ungdom». Den viser at et stort flertall av såkalte «aktive kristne» har sex før ekteskapet.

Samtidig sexdebuterer kristne i gjennomsnitt tre år seinere enn ikke-kristne.

Trusler

Hun har gått gjennom hvordan sex omtales og beskrives i kristne bøker som er tiltenkt unge. Her er sex i alle år omtalt som et onde, som noe særlig kvinner skal unngå, og egentlig er det bare et verktøy for å føre slekten videre.

— I de gamle bøkene var det mye trusler og dommedagsprofetier knyttet til seksualiteten. Nå dreier det seg mer om hva man bør og ikke bør, altså anbefalinger, sier Trysnes.

Kristne prøver imidlertid like ofte ut sex med noen av samme kjønn, som ikke-kristne. Dessuten gifter 60 prosent av kristne seg uten å ha prøvd samboerskap først.

I sin doktoravhandling om kristne sommerleirer «Camping med Gud» avdekket hun det paradokset at de unge oppmuntres til å sjekke og skaffe seg partner, men de frarådes å berøre hverandres kjønnsorganer før ekteskapet er et faktum.

Egne grenser

— Det blir fryktelig vanskelig for mange kristne å finne ut hvor grensene går, sier Trysnes, og peker blant annet på en mann som kuttet ut onani fordi han mente det ville føre ham nærmere Gud.

Reglene for kristen ærbarhet er ikke særlig tydelige eller konkrete. Derfor lager kristne unge sine egne, som for eksempel at klining er helt greit, beføling av jentas bryster er helt på, og kanskje over grensen, mens alt under beltet ikke er bra.

— Det som imidlertid er spesielt for kristne miljøer er at det er et sterkt fokus på grenser og å få ungdom til å vente med sex, og at man fortsatt tenker at det er kvinnen som tar mest skade av utenomekteskapelig sex. Man fokuserer lite på det kvinnelige begjæret, og tanken om kvinner som ønsker sex for sexens skyld er nærmest fraværende, sier Irene Trysnes.

- Skal du kjøpe ei seng ...

— Skal du kjøpe ei seng, har du lyst til å ha ei som ikke er ligget i før.

Slik illustrerer pastor Wiggo Skagestad i menigheten Filadelfia i Kristiansand poenget med å unngå sex før ekteskapet.

Han blir ikke veldig overrasket over at et stort flertall av aktive kristne har sex før ekteskapet.

— Jeg tror nok en kan oppleve at den utglidningen som vi ser i samfunnet, også vil gjenspeile seg i menighetslivet. Og det ser jo vi i menigheten på som en utfordring fordi vi mener seksuallivet tilhører ekteskapet, sier Skagestad.

- Hva er problemet med sex før ekteskapet?

— Vi mener at mann og kvinne skal være i et livslangt forhold innen ekteskapets rammer. Eller for å si det litt spissformulert: Skal du kjøpe ei seng, har du lyst til å ha ei som ikke er ligget i før.

Han fremhever at selv om sex er utført utenom ekteskap, så er ikke alt fortapt:

— Vi tror det fins en vei til et godt ekteskap likevel. Det ligger ikke noen form for fordømmelse i det, selv om vi mener sex er ment innenfor rammen av ekteskap, sier Skagestad.