KRISTIANSAND: Aps gruppeleder Mette Gundersen er skuffet over det linjeskifte som nå annonseres. Hun håper det ikke skjer, og at Kristiansand fortsatt vil ta sin andel av bosettingsansvaret når saken kommer opp i helse— og sosialstyret og formannskapet til uka.

— Det handler om solidaritet. Jeg ble glad da innvandring ikke var en del av samarbeidsavtalen på borgerlig side i Kristiansand. Men nå ser det likevel ut som at Frp får gjennomslag, og at Høyre og KrF endrer kurs. Veldig trist, sier hun.

Ber om økning

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) har bedt Kristiansand øke antall bosettinger fra 140 til 160 i år. Neste år ønsker Imdi 180 bosatt i Kristiansand. Tallene er eksklusive familiegjenforening.

Helse— og sosialdirektør Lars Dahlen viser til kapasitetsproblemer og ber politikerne nøye seg med 140. Det kan bli enda færre.Frp vil som vanlig si helt nei til å bosette flyktninger:

— Det er så store integreringsutfordringer. Vi mener vi skal si helt nei til bosetting neste år. Det er ikke kommunens oppgave å hjelpe regjeringen med å administrere dens naive og altfor liberale innvandringspolitikk, sier leder i helse-og sosialstyret, Frps Tor S. Utsogn.

Høyre og KrF vil bremse

Høyres gruppeleder og medlem i Helse- og sosialstyret, Hans Otto Lund, sier hans parti vil gå inn for 140 eller noen færre.

— Gruppa avgjør. Ordføreren sa jo en del i sommer om å ta i mot færre. Det er ikke til å legge skjul på at det er utfordringer. Derfor bør i alle fall familiegjenforening inn i totaltallet. Vi har en del uheldige eksempler på slike gjenforeninger, sier han.

— Hva da?

— Noen har jo fire koner. De tar med en til Norge, de tre andre kommer på familiegjenforening. Slike ting, svarer Lund.

KrF har alltid vært borgerlig sides garantist for en liberal bosettingspolitikk. Nå er også Jørgen Kristiansen mer skeptisk.

— Vi pleier å ta i mot de vi får beskjed om. Men nå snakker administrasjonen om manglende kapasitet. Dessuten sier politiet at innvandring er utfordrende i forhold til kriminalitet. Vi har høyere kriminalitet enn andre storbyer. Likevel får vi ikke storbymidler. Regjeringen kan egentlig ikke vente at vi hjelper dem med bosetting når de ikke hjelper oss med storbymidler, sier Kristiansen.

- Motsatte av integrering

Mette Gundersen reagerer kraftig på de borgerliges argumentasjon.

— For det første: Det handler om å hjelpe mennesker, ikke regjeringen. For det andre: Disse menneskene bor i asylmottak. Å la dem bli der i uvisshet og passivitet, er i alle fall ikke integrering. Det er det helt motsatte av god integrering. Jeg vil ikke bruke de store kriseordene, men jeg håper Høyre og KrF tenker seg om, sier hun.

Kun en gang i dette årtusenet har Kristiansand tatt i mot færre flyktninger enn de ble bedt om. Det var i 2001, men da var en nasjonal, kommunal aksjon på gang for å presse fram en avgjørelse om hvilke pensjonsrettigheter innvandrere skal ha.