KRISTIANSAND: — Jeg har just vært inne og hentet en nypresset skjorte, pirket fram mansjettene og gjort vaderen klar. forteller Petter Emil Wikøren, en liten time før startskuddet for årets laksesesong går ved midnatt.

Fisker fra båt

— Kameraten min Jan Georg Tellefsen og jeg skal ro ut fra Ravnås på motsatt side av Kvarstein. Vi begynner å ro når det lysner i tretiden. Erfaringsmessig holder vi på til i sju-åttetiden på morgenkvisten, sier Wikøren.

— Og antrekket er upåklagelig som alltid?

— Njaa...kanskje ikke så vidløftig i år. Jan Georg er blitt så slapp i håndleddene. Det er ikke mye saft i ham før ut i juli når han har trent litt. Så det er jeg som må ro. Derav et noe mer moderat antrekk i år, humrer Wikøren som nesten spinner i yr glede over at ventetiden endelig er over.

— Det er årets høydepunkt dette?

— Dette er årets høydepunkt, ettersom Start neppe kommer til cupen i år heller, sier Wikøren.

— Og stanga er nypolert og klar til innsats?

— Stanga er den samme gamle. Nå har den ett år til på baken. Den er fra første verdenskrig og er ”still going strong”, sier Wikøren.

Venter napp

— Du får napp med den?

— Det er en liten åre i meg som sier at jeg blir overrasket hvis vi ikke får fisk. Det kan kanskje høres noe kjepphøyt ut, men forholdene i elva er strøkne, og jeg har en god følelse. Det er faktisk lenge siden jeg har hatt en så god følelse før premièredøgnet, sier Wikøren.

Laksesesongen varer ut august.

— Og du har sagt på gjensyn til høsten til kjæresten?

— Kjæresten er i København og leser til eksamen. Så for å si det litt diskret: Det passet veldig bra at hun må sitte en uke å lese nå, humrer Wikøren.

— Du har kanskje tatt fri fra jobb også?

— Nei, da. Men jeg har varslet om at fargesynet nok ikke er helt patent fram til lunsj, sier Wikøren.