NISSEDAL: – Forventer du at vi tror på det?

– Det må du tro på. Det var klønete. Andre kan spekulere som de vil, sier Torill Rolstad Larsen.

Onsdag klokken 14 leverte Vidar Kleppe inn valglisten for Demokratenes fylkesparti i Aust-Agder. Hennes navn sto øverst blant 18 navn, i et parti på den ytterste høyre fløy i norsk politikk.

Her er lista der Torill Rolstad Larsen er ført opp på toppen.

LES LISTA HER!

Utmeldt

Etter en voldsom storm, meldte hun seg 51½ time senere ut av Arbeiderpartiet per sms klokken 17.30 i går. Da var to timer gått siden Fædrelandsvennen så henne dra på skitur med mannen, for å bruke helgen på å tenke.

– Jeg har meldt meg ut. Jeg bestemte meg da jeg var på skituren. Hvorfor i all verden skal jeg tviholde på partimedlemskap når partiet ikke har tillit til meg og ikke vil ha meg der? sier hun på telefonen.

– Så jeg får være uavhengig representant resten av perioden.

– Er det nå mer aktuelt å si ja til Demokratene?

– Nei, det er det overhodet ikke, sier hun.

Ventet utmeldelse i helga

Les også: Partisekretær ville kvitte seg med Rolstad Larsen

Men noen timer tidligere serverte hun altså kaffe på hytta, hvor hun og mannen Aage dro opp på en planlagt hyttetur torsdag ettermiddag, og skulle forklare hva som egentlig skjedde.

- Jeg har meldt meg ut. Jeg bestemte meg for å melde meg ut da jeg var på skitur nå i ettermiddag. Hvorfor i all verden skal jeg tviholde på partimedlemskap når partiet ikke har tillit til meg og ikke vil ha meg der? sa Rolstad Larsen til Fædrelandsvennen fredag kveld. (Foto: Lars Hoen)

Men først må vi gå litt tilbake:

”For å være ærlig visste jeg ikke hva Demokratene sto for.

Torill Rolstad Larsen Lunsjen Torill Rolstad Larsen har vært med i bystyret i Arendal siden 1995, og ordfører de siste åtte årene. Hun har vært stadig mer omstridt. Det toppet seg i oktober da Arendal Arbeiderparti sørget for at hun ikke ble listetopp for fylkestingsvalget til høsten. Hun mislikte måten dette skjedde på, og ble svært forbannet på eget parti.

11. februar tok Demokratenes leder Vidar Kleppe kontakt med henne på strategikonferansen i Kommunenes Sentralforbund på Fevik, der begge deltok.

– Det skjedde ikke i et bøttekott, altså. Det var i et åpent landskap i forbindelse med lunsjen. Jeg sa at partiet hadde behandlet henne stemoderlig og dårlig, og jeg tilbød henne å komme til oss, sa Kleppe torsdag formiddag.

– Ja, han sa det. Med min erfaring burde jeg ikke være ferdig med politikken. Jeg sa at jeg var ferdig med kommunepolitikk, og han foreslo da fylke. Jeg lo litt, og sa at han kunne ta kontakt senere, forklarer Rolstad Larsen.

Begge sier at de kun snakket sammen på telefon etterpå.

– Han sa noe om at de sto ganske fritt. For å være ærlig visste jeg ikke hva Demokratene sto for. Nå har jeg sett mer på det, og ser at de har ting på programmet jeg er dypt uenig i, sier hun.

”Dette er bombesikkert

Vidar Kleppe om at Rolstad Larsen sa ja til å toppe Demokratenes liste

Kleppe bekrefter at de ikke snakket politikk.

– Nei, vi har ikke diskutert politikk. Det skulle vi ta senere. Men jeg forklarte henne at vi har en passus om at våre representanter står fritt i samvittighetsspørsmål.

– Men sa Torill Rolstad Larsen ja til å stå på listen?

– Ja, selvsagt. Jeg hadde aldri satt opp ordføreren i Arendal hvis det ikke stemte. Hun ga meg både fødselsdato og adresse, og det var klart i god tid før jeg leverte listen at hun sto øverst. Dette var Rolstad Larsen klar over, og etter at jeg leverte listen onsdag sendte jeg henne e-post og gratulerte. Så dette er bombesikkert, men det skulle jo ikke komme ut ennå. Men så presset som hun er nå, konstaterer jeg at hun nå har en annen fremstilling, sier Kleppe.

Torsdagen

Onsdag leverte Kleppe listen. Torsdag ettermiddag dro ordføreren på en planlagt hyttetur med mannen Aage Sten Larsen til hytta i Nissedal. På vei opp sier hun at hun fikk melding fra enten en journalist eller Vidar Kleppe om at hun toppet listen.

Les også: Arendalspolitikere trodde det var et pr-stunt

Hun husker ikke hvem som ga beskjeden, selv om hun leter i tekstmeldingene på iphonen sin. Vel oppe på hytta spurte fylkespartisekretær Per Åge Nilsen i en sms om det stemte at hun sto på listen.

Under intervjuet står Torill Rolstad Larsens mann stille ved siden av. Faktisk står han egentlig med skiskoene på, klar til tur, men bryter inn:

”– Det var første gangen jeg hørte om den listen. Du svarte ham i en sms at det stemte at du sto på listen, og det var dumt. Du burde lagt til at du selvsagt ikke skulle stått der

Aage Sten Larsen, ektemann

– Ja, men jeg ringte jo opp bare ett kvarter etterpå og sa at det var en misforståelse, at jeg ikke skulle stått på listen, at jeg ikke hadde sagt ja, sier Torill Rolstad Larsen fortvilet.

Vidar Kleppe mener bestemt at Rolstad Larsen sa ja til å stå på toppen av Demokratenes liste. (Arkivfoto) Foto: Lars Hoen

Telefonene

Deretter ringte hun til fylkesordfører Laila Øygarden med samme beskjed.

– Ja, hun sa hun sto på listen. Jeg ble fryktelig overrasket, men sa at jeg tok det til etterretning. Jeg satt i et møte, og sa at jeg kunne ringe senere. Da forklarte hun at hun ikke skulle stå på listen, sier Øygarden.

Rolstad Larsen sier altså at hun ringte og tekstet for å bekrefte at hun hadde fått beskjed om at hun sto på listen, men tar ansvar for at andre oppfattet at hun tok kontakt for å bekrefte at hun hadde sagt ja til Demokratene.

– Jeg har vært høflig mot Kleppe, og har nok jattet med. Det har også vært andre partier som har kontaktet meg, etter måten Arbeiderpartiet har behandlet meg på. Jeg vil si at min egen lojalitet til mitt parti er svekket. Det er ikke uten grunn at andre sentrale partifolk har meldt seg ut; Ole Tom Tjuslia og faren John Tellman Tjuslia, Tove Skyttemyr og Benedikte Nilsen har alle meldt seg ut.

”Jeg ser at jeg har dummet meg ut

Torill Rolstad Larsen – Kleppe sier du oppga både navn, fødselsdato og personnummer …?

– Jeg har kanskje sagt ting på en måte som har gjort at han trodde jeg sa ja.

– Forstår du at dette høres ut som tidenes kuvending?

– Jeg har aldri tatt forespørselen fra Demokratene seriøst. Jeg var litt fleipete, og det har blitt misforstått. Det siste jeg sa til Vidar, var at «jeg må jo ha en prat med dere», men det rakk jeg aldri.

– Jeg ser at jeg har dummet meg ut.

Mandag

Mandag møter Torill Rolstad Larsen på jobb som ordfører, men deltar ikke på gruppemøtene. Andre må nå lose Arendals viktigste sak på fire år i havn, nemlig utbyggingen av Barbu.

– Jeg er ordfører til 20. oktober, ikke noe problem.

– Så du er klar for jobb?

– Det vet jeg ikke, hvis jeg fortsatt har hodet over vannet og føler meg komfortabel stiller jeg på jobb mandag. Men jeg lar meg ikke knekke som menneske av dette.