- Menn i min alder flyter bedre, svømmer bedre og har bedre kondis, fleiper daglig leder i Redningsselskapet i Agder, Halvor Rismyhr.

Sammen med nesten 40 frivillige leder han en storsatsing for å bedre sjøsikkerheten på Sørlandet. 1,1 million nordmenn har eller disponerer fritidsbåt. Av disse har 671.000 vært fører i fritidsbåt det siste året. Mange må berges eller få assistanse fra Redningsselskapet.

Redningsselskapet har fem tips til deg som er ute på sjøen:

1. Vent med ankerdrammen

2. Avpass farten etter forholdene

3. Bruk vest

4. Les kart og draft

5. Ha med godt tauverk

Vil forebygge

Et vanlig problem er at folk har øynene på skjermen i stedet for på sjøen.

— Folk står og ser på skjæret på Ipaden sin, også går de rett på det, sier Rismyhr.

Du har helt sikkert noen pårørende som ønsker en grav og komme til. Da er det viktig at du flyter slik at vi kan finne deg.

Han ønsker å sette fokus på sjøsikkerhet med informasjonsarbeid.

— Jeg sier til mannskapet at vi skal bli så gode på forebyggende arbeid at de mister jobben. Men hverken de eller jeg tror at det blir en realitet. Det er dessverre for mange som ikke er godt nok forberedt på båtlivet, sier Rismyhr.

- Viktig at du flyter

I forbindelse med Tall Ships Races har Rismyhr og de frivillige flere stasjoner hvor de kommer i kontakt med publikum.

— Vårt viktigste budskap er redningsvest. Det hjelper ikke å ha den i båten om du blir slått bevisstløs. Det er alltid noen gærninger der ute, sier Rismyhr.

Og om en alvorlig ulykke skulle inntreffe, er den også viktig.

— Du har helt sikkert noen pårørende som ønsker en grav og komme til. Da er det viktig at du flyter slik at vi kan finne deg, sier Rismyhr.

Et annet tema er alkohol. Redningsselskapet samarbeider med organisasjonen AV-OG-TIL for å hindre promilleulykker på sjøen.

— Jeg vet det kan se koselig ut med en øl i sjekta, men vent med ankerdrammen! Båtliv og alkohol hører ikke sammen, sier Rismyhr, som ønsker at promillegrensen på sjøen skal være lik den på veien.

Matros Mads Henrik Randøy og båtfører Helge Skaar er to av nesten 40 frivillige som jobber for Redningsselskapet under Tall Ships Races. Foto: Christian Tunge

Settes pris påVed inngangen til havna står Mads Henrik Randøy og Helge Skaar på Redningsselskapets stand.

— Det er mange som spør oss om vester. Særlig om de nye oppblåsbare kan brukes til barn. Men barn har en tendens til å få rifter i den, så det anbefaler vi ikke, sier Randøy.

— Det er også mange som kommer innom og forteller om at vi har berget dem på sjøen. Folk setter pris på den jobben vi gjør, sier Skaar.

Tvillingene Jone og Lars (i bauen) Hagen Wehus var storfornøyde med en tur i Eliasbåten sammen med Erik Vevle som er aspirant i Redningsselskapets Ung. Foto: Christian Tunge

RespektSelv om mange tror de både flyter og svømmer bedre enn resten av oss, har barna stor respekt for sjøen. Redningsselskapet har samlet fire Eliasbåter ved gjestehavna som de minste kan få prøve.

— For barna er ikke redningsvest et tema en gang. Den er alltid på, forteller Rismyhr.

Redningsselskapet prøver også å lære barna andre ting om sjøvett.

— Vi lærer dem om hvordan de skal oppføre seg på brygga, hvordan de skal behandle dyr og om søppel, miljø og resirkulering, sier Rismyhr.