Henriette Seljestad reagerer på funnet hun gjorde onsdag. Foto: Tipser

— Æsj, tenkte jeg, og var på vei til å bare lukke den igjen. Det første jeg så var innsiden av dyret, forteller Henriette Seljestad.

Tre firemannsboliger har felles søppeldunker i boligområdet i Søgne. Seljestad reagerer sterkt på at noen kaster dyrerester i matavfallet.

— Utsiden var dekket av dyrehårene. Det er mange barn som går ut med søpla her, dette kan da ikke være bra, sier Seljestad.

Rådyrhode

— Jeg føler ikke jeg kunne vaske hendene godt nok etterpå, fortsetter hun.

Seljestad ringte politiet, kommunen, Mattilsynet og Avfall Sør. Ingen kunne gi henne et godt svar på om dette kan være farlig, eller om det i det hele tatt er greit å kaste dette i den brune dunken.

— På ettermiddagen tok samboeren min på seg hansker for å se mer på dyret. Da fant han et rådyrhode. Det er ikke noe kropp, bare litt rester av skinn, gørr og slikt, sier hun.

En veterinær ved Mattilsynet mener det ikke er farlig at det blir kastet slikt avfall i matsøpla.

Ingen helserisiko

— Det er antakeligvis avfall fra jakt, hvor dyret er flådd. Eller det kan være en påkjørsel. Det er uansett feil at det kastes i bioavfall, men det er ikke noen åpenbar helserisiko mer enn annet biologisk avfall. Det blir biologisk avfall som gjennomgår en forråtneslsesprosess, sier Tone Benneche ved Mattilsynet i Vest-Agder til Fædrelandsvennen.

Henriette Seljestad reagerer på funnet hun gjorde onsdag. Foto: Tipser

Hun ville uansett pakket avfallet inn, slik at ikke dyr eller barn kommer til.— Det er selvfølgelig ikke optimalt å kaste det på denne måten. Og det vil jo skape lukt, sier Benneche.

Helt kurant

Avfall Sør har ingen problemer med at folk kaster dyrerester i matsøpla, i små mengder.

- For behandlingen gjør det ingenting. Når det er små mengder som dette, som egentlig kan defineres som slakteriavfall, kan det gå både i brun og grå dunk, sier renovasjonssjef Frode Rosland.

I begge tilfeller forsvinner dyrerestene i systemet og blir kompostert eller det blir til aske.

— Det bekymrer oss ikke. Det er på samme måte som fiskeavfall og rekeskall. Men har man større dyr som er døde, er det en egen innsamlingsordning for dette, sier han.

Lukt

Det er Norsk Protein som har en innsamlingsordningen for døde dyr. Men det går altså helt fint å kaste et rådyrhode i den brune dunken.

— Det er ikke noe forskjell på dyrekadaver og annen matavfall. Men man trenger ikke legge det i dunken før dagen før tømming, det kan jo gi litt lukt, sier han.

Søppeldunken med rådyrkadaveret i Søgne skal ikke tømmes før mandag.

— Det luktet allerede tirsdag kveld. Det kommer til å bli ganske ekkelt. Det er utrolig dårlig å kaste slikt i den søpla, sier Henriette Seljestad.