KRISTIANSAND: — Dette er en veldig hyggelig plass å bo. Vi har bakeri, frisør og barnehage; et flott, lite samfunn. Det er veldig trygt å bo her, bortsett fra veien da, sier elevrådsleder Julie Berg (12) på Mosby skole. Hun tok med seg rektor og hele elevrådet og viste Fædrelandsvennen den farlige veien utenfor skolen.

SKUMMEL: Skoleveien til mosbybarna har hurtige biler og dårlig med fortau. Foto: Torstein Øen

Farlig vei

— Det er en livsfarlig vei som mangler fortau. Vi må i hvert fall få satt ned fartsgrena på flere steder og lage flere fotgjengerfelt, sier Julie, og forteller at det er særlig ille når hengebroa over Otra fra Haus blir stengt på grunn av snømengden, og ungene ikke lenger kan gå til skolen.

Julies bekymring blir tema når politikerne i byen skal vedta å lage en bydelsmelding for Mosby. Onsdag gir formannskapet startskuddet for en ny plan for utvikling av bydelen. Mosbyfolk har opplevd at en rekke tilbud er nedlagt og forsvunnet, blant dem det pulserende fabrikklivet på Høie. Og nylig bestemte bystyret å gjøre Mosby skole om til ren barneskole, slik at ungdommene må til Torridal for videre skolegang. For å delta på skolegudstjenesten før jul, labbet Julie og medelevene denne veien. Det tok tre kvarter. Men Julie klager ikke.

— Det hadde selvfølgelig vært best med ungdomsskole her også, men vi skal være glade for at vi beholder barneskolen, sier 12-åringen.

ENDRET: 90 år gamle Torkild Mosby synes det er blitt stille på Mosby. Foto: Torstein Øen

Stille

I nabobygget til skolen, Moseid bakeri, jobber 90 år gamle Torkild Mosby med potetlefser. Også han er glad i bygda si.

— Men den har forandret seg mye, og nå jobber folk andre plasser og det er blitt stille og fredelig her.

I fjor fikk han brev om at det skal lages en bydelsmelding.

— Politikerne må ikke glemme steder som ligger utenfor sentrum. Hvis de blir glemt, går de i minus i forhold til det de yter, sier han.

Nærmiljøutvalget har gitt innspill til kommunen om at det må legges til rette slik at folk kan bli boende i Mosby også når de blir gamle. I dag består bygningsmassen av 73 prosent eneboliger og bare 2 prosent leiligheter. Men 90-åringen har ingen krav til kommunen.

— Det er ikke de samme kravene fra meg som fra dem som er yngre, sier Torkild Mosby.

SAMLES: Folk trenger er sted og samles og se fotball på tv, mener Merete Haugland (32). Foto: Torstein Øen

Savner samlingsplass

Kollegaen hans, Merete Haugland (32), trives også i hjembygda.

— Men det folk snakker om, er at det trengs et samlingssted, en kafé, særlig for småbarnsmødrene og for folk som ønsker å se fotballkamper sammen på tv, sier hun.

Målet med bydelsmeldingen er øke attraktiviteten til en bydel med levekårsutfordringer. Hovedutfordringen er å hindre en negativ levekårs-spiral, og kommunen ser foreløpig to forhold som kan bidra til å gjøre Mosby mer attraktiv: Å bedre trafikk- og veisituasjonen, samt utvikle et funksjonelt og godt senter.

Mosbyplanen skal være ferdig senest 1. april.