-Nå håper jeg ikke Sørlandet blir hengende etter i utviklingen, sier Anita Dietrichson (t.v) i Næringsforeningen. Foto: Torstein Øen

Flere kvinner jobber heltid i Norge. Det viser den nye arbeidskraftundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå, SSB. Nye kvartaltall viser at 35.000 flere norske kvinner jobbet heltid enn på samme tid i fjor i Norge. Dette mens 16.000 færre kvinner jobber deltid. Noen av landsdelens fremste innen politikken, forvaltningen og næringslivet gleder seg stort over utviklingen.

— Det er en veldig gledelig utvikling. Flere kvinner i full jobb er noe det er blitt jobbet for i lengre tid, sier Ann-Kristin Olsen, Fylkesmann i Vest-Agder.

Hun får støtte av Klima- og miljøminister, Tine Sundtoft fra Lillesand, som før hun ble minister jobbet som fylkesrådmann i Vest-Agder.

— Jeg syns det er gledelige resultater. Spesielt med tanke på vår landsdel. Jeg har aldri merket noen forskjell i min karriere, men jeg hører jo om de som syns det er rart å jobbe fulltid, sier Sundtoft.

Fortsatt lavt

Ifølge NRK jobber nå drøyt 62 prosent av norske, yrkesaktive kvinner i Norge full stilling. I Aust-Agder jobber er tallet 53, 3, mens det i Vest-Agder nå er 52,3 prosent, en utvikling siden 2006, hvor begge var under 50 prosent. Sørlandet er dog tradisjonelt listet lavt når det gjelder likestilling og kvinner i full jobb opp mot andre landsdeler. Det er to avgjørende faktorer for det, mener Fylkesmannen.

— Det handler om holdninger og tradisjon. Normen har vært at det ikke er vanlig å jobbe hundre prosent for kvinner på Sørlandet. sier Olsen.

- Ikke sov i timen nå

Anita Dietrichson, administrerende direktør i Næringsforeningen Kristiansands-regionen, syns det er en flott utvikling. Nå håper hun Sørlandet ikke blir hengende etter resten av landet.

-Nå håper jeg ikke Sørlandet blir hengende etter i utviklingen, sier Anita Dietrichson (t.v) i Næringsforeningen. Foto: Torstein Øen

— Jeg håper vi ikke sover i timen nå. Flere utdanner seg og utdannelsen benytter man best i full stilling, sier Dietrichson.Hun er klar på at hun neppe ville havnet i en lederstilling hvis hun hadde jobbet deltid.

— Som leder handler det ikke bare om å jobbe 100 prosent, men ofte også være tilgjengelig hele døgnet, sier Dietrichson.

For å muliggjøre full jobb for to partnere i et samliv, etterlyser Dietrichson først og fremst likestilling på hjemmebane.

— Kvinner kan ikke jobbe fullt på jobb og hjemme, spesielt hvis det er barn inne i bildet. Da blir man utbrent. På andre siden er det vel så viktig at kvinner sier fra seg litt av dette ansvaret hjemme, akseptere at partner kan gjøre det like bra og gi fra seg kontrollen og ansvaret hjemme, sier Dietrichson.

- Permisjon og bedre verktøy

Linda Bernander Silseth, administrerende direktør for Flytoget, omtaler økningen som fantastisk.

— Tolker man tallene litt fritt, virker det som om næringslivet har klart å tilrettelegge jobbene slik at man kan utnytte den fantastiske ressursen kvinner er i arbeidssammenheng.

Hun trekker fram barnepermisjon som en av nøklene for å fortsette utviklingen.

— Fødselspermisjon for menn må møtes med større forståelse på arbeidsplassene. Det må være like naturlig som for kvinner, sier Bernander Silseth.

Hun sier det er viktig for henne å få fram at å velge deltid er et godt familiært valg, som hun har stor respekt for. På andre siden håper hun næringslivet sett under ett tilpasses bedre.

— Bedrifter må gjøre heltidsstillinger attraktive for kvinner, spesielt i forbindelse med familieforøkelse, sier hun.