— Det vil nok være variasjoner, men det er liten tvil om at denne sommeren har vært en av de bedre for reiselivsbransjen på Sørlandet. Både campingplasser, hoteller, festivaler og restauranter melder om godt besøk. Selv om varmen har gjort at enkelte opplevelsestilbud og museer har hatt noe lavere besøk, tror jeg også de på sikte er tjent med at landsdelen opplever sol og varme, sier daglig leder Heidi Sørvig i Visit Sørlandet.

Sven Arild Egebakken og Elin Lund har hatt sin varmeste og fineste sommer i campingvogna på Dvergsnestangen. Foto: Kjartan Bjelland

Hun minner om at det også er en del som besøker Sørlandet om sommeren uten å være innom hoteller eller campingplasser. Noen overnatter i bobiler, mens andre besøker venner, familie eller leier hus eller hytte privat.I tillegg til sørlendinger som ferierer i egen landsdel, ser det fremdeles ut som om rogalendingene er i flertall vest for Søgne, mens østlendingene setter sitt preg på overnattingsbedrifter fra Lillesand og østover.

Camping-Klondyke

— Sommeren er ennå ikke over, men dette blir nok rekordår. Det har vært så godt som fullt her i hele juli, sier daglig leder Lloyd Tryland i Kristiansand feriesenter på Dvergsnestangen.

Ved Moysand familiecamping i Grimstad skulle innehaver Ole Johan Stensvand i sommer gjerne hatt mer plass til både vogner, bobiler og telt.

— Vi er veldig godt fornøyd. Den solrike og flotte sommeren gjør at vi trolig kommer til å få flere besøkende i 2014 enn i rekordåret 2013, sier han.

Ved Tingsaker familiecamping i Lillesand gleder Daniel Aartun seg over så godt som fullt belegg i hele juli. Også her forventes det å slå fjorårets besøkstall når sesongen er over.

Høster neste år

Også ved Neset Camping i Byglandsfjord går det mot rekordstort besøk, og der gjør et stadig større innslag av utenlandske turister til at tallene for starten av august er like gode som midt i juli.

Innehaver Olav Neset tror det først er neste år at campingplassene på Sørlandet virkelig kan høste gevinsten av denne varme og flotte sommeren.

— Alle våre faste gjester har brukt vognene sine mye mer i sommer. Vi har åpnet en ny bobilcamp som har hatt godt besøk, men opplever også at det stadig er flere som overnatter i telt. I tillegg til et økende antall tyske turister, har vi i sommer hatt besøk av uvanlig mange dansker og sveitsere. Siden mai tror jeg bare det har vært fire dager det ikke har bodd noen sveitsere her. Visit Norway må ha gjort en god jobb med å markedsføre landet vårt i nord-Europa, og vi vet at det også har vært sendt flere fjernsynsprogrammer om Norge på tysk tv, sier han.

Flere tyskere

Kristiansand feriesenter har i juli måned hatt en markant økning i antall tyske familier som kommer i bobiler.

— Tyske gjester midt på sommeren har ikke vært vanlig hos oss tidligere. Kanskje har finværet fått dem til å stoppe på Sørlandet lengre enn de hadde tenkt. At euroen har styrket seg i forhold til den norske krona er selvsagt også en fordel, sier Lloyd Tryland.

- Syden er uaktuelt

Sven Arild Egebakken og Elin Lund er blant campingturistene som gleder seg over tidenes sommer på Sørlandet.

— Syden er ikke et alternativ om sommeren, og i år har vi jo bare hatt det helt fantastisk. Jeg har inntrykk av at det har vært mye mer folk her i sommer, og alle bare smiler og glade hele tiden, sier Sven Arild Egebakken.

Paret har hatt campingvogna stående på Dvergsnestangen siden 2010, og aldri før opplevd maken til sommer. Med havutsikt og sjøtemperatur godt over 20-tallet har de storkost seg i hele sommer.

— Vi bor jo ikke så langt unna campingplassen, og har reist ned hit så ofte vi bare har kunnet. I år har vi nesten bodd her sammenhengende hele sommeren. Vi hadde nok også vært her i regnvær, men da hadde det nok ikke blitt så mange overnattinger, sier Elin Lund.

Direktør Håvard Solum har i juli tatt imot 16.400 gjester ved Scandic Kristiansand Bystranda. Foto: Tore André Baardsen

Gode hotelltallHotellbransjen på Sørlandet melder om flere besøkende i sommer enn i fjor.

— Vi er godt fornøyd med 16.400 overnattingsgjester i juli. Av konkurransehensyn går vi ikke ut med beleggsprosent, men det ble en økning fra i fjor. Like gledelig er det at vi i sommer oppnådde en høyere snittpris for rommene, sier direktør Håvard Solum ved Scandic Kristiansand Bystranda.

Siden mange av gjestene booker rom tett opp til besøket, regner Solum med at været har betydd mye. Mange har også blitt lengre enn det de opplyste om ved ankomst.

Daglig leder Heidi Sørvig i Visit Sørlandet har snakket med de fleste største hoteller i landsdelen, og forteller at omtrent alle har hatt en god sommer med flere besøkende i juli enn i fjor.

Abrahavn i Dyreparken hadde i juli et belegg på hele 98,3 prosent og Comfort Hotel Kristiansand 93,5 prosent. Samlet hadde hotellene i Arendal og Grimstad en svak vekst i både juni og juli i forhold til fjoråret.