Arne Tumyr fulgte debatten om hans Stopp islamiseringen av Norge fra tilhørerplass i kulturstyret. Til venstre biblioteksjef Anne Kristin Undlien, til høyre Frps Bjarte Vestøl og Sissel Andersen. Foto: Erling Hægeland

— Det skal svært mye til for å nekte en lovlig organisasjon å leie et møtelokale. Det skal ikke handle om hva man liker. Biblioteksjefen kunne gjerne gjort en annen vurdering. Jeg hadde forstått hvis hun nektet en mc-klubb adgang til biblioteket, men det skal veldig mye til å nekte en ikke-kriminell organisasjon, sa Aps kulturstyremedlem Ernst Håkon Jahr, som er tidligere rektor ved UiA.

- Ingen enkel sak

— Å anerkjenne biblioteksjefens rolle i denne saken er en formell betraktningsmåte, og jeg velger også å følge den veien. Men dette er ingen enkel sak, sa Jahr.

Likevel støttet han innstillingen fra kulturdirektøren om at politikerne skulle "anerkjenne biblioteksjefens rolle som forvalter av bibliotekets formål og som uavhengig møteplass og arena for offentlige samtale og debatt", altså ikke å instruere henne.

Høyre, Rødt, Ap og KrF dannet flertall på seks for ikke å overprøve biblioteksjefen.Frp og Pensjonistpartiets tre representanter ville legge til at "kulturstyret som bibliotekets eierskapsorgan vil gi uttrykk for at vi ikke kan se noen god grunn for å nekte Stopp islamiseringen av Norge (Sian) å holde møte".

Høyres Alan Ahmadi støttet muntlig innholdet i Frps kritikk mot biblioteksjefen, men ville likevel ikke gå med på å overstyre hennes avgjørelse gjennom vedtak.

Det var i desember Anne Kristin Undlien nektet Tumyr å holde møte med tema "Islam – en trussel?" i Kristiansand folkebibliotek. Etterpå er det blitt kraftig debatt, og onsdag var det en ankesak fra Tumyr kulturstyret skulle behandle.

Skuffet og sjokkert

Frps Sissel Andersen mener biblioteksjef Undlien burde vært voksen og moden nok til å innrømme feil.

— Som eierskap for biblioteket er det helt på sin plass at vi sier fra. Jeg er skuffet og sjokkert over at Sian nektes å holde møte, sa hun.

Andersen mener biblioteksjefen ikke liker Sian:.

— Jeg tror organisasjonen har vært problemet, ikke tema for møtet. Jeg tror for eksempel Venstre ville fått ja til å holde møte med samme tema.

— Folk reagerer når det offentlige legger lokk på noe som ikke likes. Vi bør heller tilstrebe åpen debatt og møte hverandre med argumenter, sa Andersen.

- Samme som E-tjenesten

— Muslimske organisasjoner har fått snakke i biblioteket. Det har vært arrangert israelskfiendtlig utstilling. Da burde Tumyr også få lov. Tumyr sier ikke noe annet om islams trussel enn det E-tjenesten og overvåkingspolitiet sier, sa Frps Bjarte Vestøl.

— Biblioteksjefen styrer bibliotekets profil. Ytringsfrihet er vi for, men det er også noe som heter riktig tid og sted, sa Rødts Ellen Rudnes og ønsket Tumyr velkommen i Byhallen.

KrFs Harald Sødal mener biblioteksjefen forsøker å bygge broer i stedet for murer. Han støttet henne.

Aps Ingrid W. Jæger mente saken ikke handler om ytringsfrihet, men om politisk styring:

— Frps forslag blir det samme som om vi skulle inn å legge politiske føringer på Kildens program. Vi kan ikke det, sa hun.

- Jeg er veldig skuffet

— De snakker om ytringsfrihet i festtaler. Som en fasade. Jeg er dypt skuffet over at politikerne ikke kan manne seg opp til å stå på prinsippene. Det er unnfallenhet, sier Arne Tumyr etter å ha tapt ankesaken i kulturstyret.

— Men flere mente dette var en vanskelig sak?

— Ja, men så slutter det der. De glemmer sin Voltaire. Denne saken handler ikke om biblioteksjefen, men om ytringsfrihet, likebehandling og grunnleggende demokratiske rettigheter, sier Tumyr.

Han vurderer nå å søke på nytt om å holde møte i Kristiansand folkebibliotek, men vet ikke.

— Jeg er et dannet menneske, jeg ønsker jo ikke å trenge meg på, sier han.

Biblioteksjef Anne Kristin Undlien er glad for kulturstyrets vedtak, og sier det ville blitt en vanskelig "case" for henne hvis politikerne overtok arrangementsansvaret for biblioteket.

Hun fastholder at det var ensidigheten i arrangementet som gjorde at hun nektet Sian å holde møte, ikke andre forhold.