AGDER: Mange campingplassene har utviklet seg til rene hyttelandsbyer med trehytter, isocamp, plattinger, gjerder og boder rundt campingvognene.

Dette tar nå brannsjefene på Sørlandet til etterretning, skriver Aftenbladet.no. På neste samrådingsmøte 14. februar vil de trolig bli enige om å følge hovedregelen i bygningsloven: Åtte meter mellom hver enhet.

— Akkurat som for vanlige hus og hytter?

— Nettopp. Dette har vi klarert med Direktoratet for Byggkvalitet, sier brannsjef Ivar Skreå i Sirdal.

— Det stemmer. Vi har avgitt en prinsipputtalelse om dette, bekrefter senioringeniør Vidar Stenstad.

Noen kommuner praktiserer minimum avstandskrav på tre meter mellom campingenhetene. Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap samt Norsk Caravanklubb anbefaler minst fire. Bygningsrådet i Sirdal innførte i 2010 en lokal femmetersregel samt krav om regulering av helårsplasser.

Halvparten må bort

Campingplasseier Arvid Ubostad på Rosfjord i Lyngdal hadde ikke hørt om åtte meter før Aftenbladet ringte.

— Dette var voldsomt, sier han. I dag har 270 vogneiere, de fleste fra Rogaland, fast plass på Rosfjord. Med nytt avstandskrav frykter Ubostad at halvparten må bort..

— Jeg begynte for over 30 år siden og var først i Norge med faste plasser, sier Ubostad. Han har holdt seg til den opprinnelige tillatelsen som tilsier tre meter mellom hver campingvogn inkludert isocamp. "Spikertelt", altså trehytter, vil han ikke se mer av.

Ubostad har hatt kommunalt brannsyn en rekke ganger. - Det har vært nevnt at jeg bør seksjonere feltene med branngate mellom. Dette tenkte vi kunne gå seg til etter hvert, sier Ubostad.

I Sirdal er det stilt opp omkring 900 campingvogner nå i vinter. Norsk Caravanklubb avd. Rogaland driver Holmen campingplass i Solheimsdalen. Avdelingen tok konsekvensene av Sirdals innskjerping i 2010 og engasjerte konsulent for å lage ny reguleringsplan. Selv om Holmen er søkt utvidet litt i areal, må antall vogner reduseres fra 90 til 86 for å få fem meter mellom enhetene. Videre vil avdelingen lojalt følge retningslinjene om isocamp på max. 15 kvadratmeter.

— Med åtte meters avstand må vi kanskje ned i 60 vogner. Dette går på næringen løs og blir dyrere for vogneierne som blir igjen, fortviler leder Tor Harry Heggheim.

- Hvem må i tilfelle bort?

— De må lavest ansiennitet, sier han.

Som regel er det lange ventelister for å få plass på campingplasser. Hvis de fleste må redusere, kan mange feriedrømmer gå i grus.

Går seg til

Åttemetersregelen kan fravikes ved bruk av sertifiserte brannhemmende bygningsmaterialer, så som gipsvegger og spesielle vindusglass.

- Kan plattinger godkjennes innenfor åtte meterssonen rundt hver campingenhet?

— Ja, men ikke hvis de er mer enn 50 cm over bakken, svarer brannsjef Ivar Skreå.

- Kan vogner i Sirdal bli forlangt fjernet allerede før vinterferien?

— Nei, dette må nok gå seg til over litt tid.

Åge Ødegård er leder i campingkomiteen i Norsk Caravanklubb sentralt.

— Stikk fingeren i jorda. Vær fleksibel og still gjerne strengere krav til store utbygginger som ligner hyttebyer. Men ikke for mindre tilbygg på under 20 kvadratmeter, sier han.

- Hvordan er dagens regler for bobiler?

— Du kan parkere som en med en vanlig bil. Ved overnatting må det være minst tre meter mellom hver bobil. Men før du våkner, har gjerne en tysker presset seg i mellom, flirer Ødegård.