KRISTIANSAND: Ordfører Grundekjøn var i ferd med å låse seg inn i sin egen bolig tirsdag 29. mai i fjor, da et brev, festet i en tau til dørhåndtaket, kom til syne. Brevet inneholdt et utpressingskrav.

Ifølge tiltalen "inneholdt brevet trusler om å spre angivelig ugunstige opplysninger om Grundekjøns datter, samt trusler om at familien måtte leve i frykt og risikere livet e.l. dersom Grundekjøn ikke samarbeidet og utbetalte et beløp stort kr 1.250.000 innen fredag 1. juni 2012 klokka 1700. Forbrytelsen ble ikke fullbyrdet, idet han ble pågrepet av politiet idet han møtte opp for å motta pengene av Grundekjøn".

Politimøte på skjermet sted

Da Grundekjøn hadde fått trusselbrevet, tok han kontakt med politiet allerede samme kveld. I intervjuer med Fædrelandsvennen, etter at saken var oppklart, fortalte ordføreren at det første møtet mellom ham og politistasjonssjef Ole Hortemo fant sted på ukjent og skjermet sted. Neste morgen var det møter mellom ordføreren og politiet i Kristiansand.

Holdt tett overfor familien

Grundekjøn valgte å holde tett om trusselbrevet overfor sin nærmeste familie. Først da han hadde avtalt å møte utpresserne fredag 1. juni, tre dager etter trusselbrevet kom, orienterte han sin kone. Den øvrige familie var ukjent med det drama som utspant seg inntil to unge menn på 18 år ble arrestert utenfor McDonald’s.

Det var her ordføreren, i samråd med politiet, hadde avtalt å treffe utpresserne. En rekke politifolk var utplassert i området, og de to 18-åringene ble pågrepet.

Senere er den ene sjekket ut av saken. Begge ble imidlertid varetektsfengslet mandagen, tre dager etter arrestasjonen. Fengslingsmøtene var lukket for pressen, og rettens dokumenter hemmeligholdt. Det ble likevel kjent samme ettermiddag hva som hadde skjedd.

En rekke personer i det politiske miljøet i Kristiansand ga da uttrykk for at de hadde kjent til saken i mange dager, og var sjokkert over det som hadde skjedd.

På oppdrag av andre

Den nå 19 år gamle kristiansanderen, som er tiltalt, har erkjent det faktiske forhold, men hevder å ha utført oppdraget med utpressing på vegne av andre han ikke vil oppgi navnet på.

To uker før utpressingen ble 19-åringen stoppet etter at han kjørte i fylla. Bare to uker etter at han slapp ut fra varetekt ble han igjen pågrepet og siktet for ran sammen med tre andre ungdommer.

Igjen havnet han i varetekt, men ble sluppet ut tidsnok til å rekke oppstarten på videregående skole i august.

Den 19 år gamle tiltalte møter i retten sammen med de tre andre som også er tiltalt for et simpelt ran i en leilighet i Vågsbygd 17. juli.

Foruten ordføreren, skal også hans datter forklare seg i retten. Tre kamerater av tiltalte skal også i vitneboksen, sammen med noen av to polititjenestemenn. Retten skal etter planen bruke tre dager på straffesaken.