KRISTIANSAND: — Dette er et streikerammet hotell. I sympati med de som streiker for å ha en lønn å leve av, så burde ikke denne middagen gjennomføres. Det sender ut feil signal at Kristiansand kommune arrangerer en slik middag, sier Jannike Arnesen (Ap), bystyrepolitiker i Kristiansand.

Hun er en av 35 gjester som er invitert til middag på Ernst på kvelden 17. mai. Det samme er partifelle Terje Næss. Men siden hotellet er tatt ut i streik, kommer de ikke til å møte opp.

— Vi sier ikke at det er streikebryteri å booke seg inn på et streikerammet hotell. Dette handler mer om å respektere en lovlig streik, sier Arnesen.

Ble diskutert

Det er 29 fagorganiserte på Ernst og det er disse som er tatt ut i streik. Siden det er mange som ikke er organisert, klarer hotellet å holde åpent.

ernst.jpg Foto: Lars Hoen/F drelandsvennen

Leder i 17. mai-komiteen, Vidar Lynnæs (Frp), sier de har diskutert saken i 17. mai-komiteen. Han har også tatt saken opp med med ordfører Harald Furre (H).

Konklusjonen er at middagen blir gjennomført.

— Dette er en middag til ære for de som har stilt opp for oss. Vi kunne selvsagt ha flyttet middagen til et annet sted, men jeg føler at det ikke var rett overfor Ernst som vi hadde inngått avtale med.

Han sier han forstår at Jannike Arnesen vil ta opp saken og vise sympati med de streikende. Men selv mener han at så lenge Ernst er oppe, kan middagen gjennomføres.

— Det er to sider av en sak og jeg som leder av 17. mai-komiteen vil ikke gå inn og mene noe om denne lønnskonflikten. Så lenge restauranten holder åpent, anser jeg det som greit at vi holder middag her, sier han.

- Tar side

Leder for LO i Kristiansand, Kenneth Mørk, mener at 17. mai-komiteen ikke opptrer nøytralt når de velger å gjennomføre middagen på Ernst.

— Jeg synes det er uheldig at de på en indirekte måte tar side i en konflikt som er helt lovlig. De viser til at det er inngått en kontrakt, men dette handler også om å vise respekt for de som streiker, sier Mørk, som også sitter i bystyret for Ap.

— Men vil de ikke også ta stilling hvis de avlyser middagen?

— Jeg mener at i denne saken har ordføreren et spesielt ansvar for å holde orden i eget hus og ikke bidra til mer konflikt. Da bør man ikke legge opp til handlinger som fører til mer konflikt, sier han.

Vanskelig sak

Ordfører Harald Furre bekrefter at han har hatt kontakt med 17. mai-komiteen i saken. Han er enig i at situasjonen er uheldig.

— Det er ikke noen ønskelig eller heldig å gjennomføre middagen på et streikerammet hotell. Men så lenge de holder åpent og vi har inngått en kontrakt med hotellet, så mener jeg at vi skal gjennomføre den.