79-åringen krysset dette gangfeltet da hun ble påkjørt. Bilen som traff henne, kjørte ut i Venneslaveien fra Skoleveien. Foto: Kjetil Nygaard
Forsvarer Monica Haugedal. Foto: Eivind Kristensen

— Vi mener hun ikke er å bebreide for ulykken. Min klient har ikke sett kvinnen, og det mener vi skyldes forholdene på stedet, sier forsvarer Monica Haugedal til Fædrelandsvennen.

Sjåføren, en kvinne i 60-årene, nekter straffskyld for legemsbeskadigelse ved uaktsom bruk av motorvogn. Strafferammen er tre års fengsel.

Forsvarer Monica Haugedal. Foto: Eivind Kristensen

— Vi bestrider ikke de betydelige skadene, men mener hun ikke var uaktsom i henhold til straffeloven, sier Haugedal.Klienten har erkjent straffskyld for brudd på veitrafikkloven, som har et lavere aktsomhetskrav.

Begge fikk grønt lys

20. desember i fjor, rundt klokka 16, fikk en 79 år gammel kvinne grønn mann og gikk ut i veibanen på Venneslaveien ved Vennesla kirke.

Etter å ha passert foran en ventende bil, ble hun påkjørt av en Daihatsu. Bilen kjørte på grønt lys, men hadde likevel vikeplikt for fotgjengeren.

LES OGSÅ:

79-åringen ble truffet, slengt opp på panseret og dratt under bilen. Bilen fortsatte noen meter med kvinnen hengende under.

79-åringen fikk blant annet brudd i brystvirvel, flere ribbeinsbrudd, et lite brudd i en nakkevirvel, punktert lunge og leddforskyvning av skulderen.

— Jeg kan huske at det kom et dunk, men mer husker jeg ikke, sa pensjonisten da hun forklarte seg i Kristiansand tingrett torsdag.

- Holdt lav fart

Den kvinnelige sjåføren forklarte gråtkvalt om sin opplevelse etter at hun hadde kjørt ut i lyskrysset og mot gangfeltet

— Plutselig var det noe i venstre kant av bilen, og jeg tenkte «hva er det»? forklarte hun.

Hun forsatte, men hørte lyder fra under bilen, og forsto hun måtte ha kjørt på noen. Tuting fra en bil oppfattet hun som et skrik. Hun stanset, gikk ut og fant kvinnen liggende under bilen.

LES OGSÅ:

— Det var en forferdelig opplevelse, sa sjåføren i retten.

Sjåføren anslår at hun holdt en fart på 15 kilometer i timen ved sammenstøtet, og at hun ellers kjørte som normalt. Hun var også godt kjent med krysset.

- God sikt

Sjåføren og hennes forsvarer mener regn og skumringen bidro til at sjåføren ikke så 79-åringen. De mener sikten ble ytterligere redusert av gjenskinn i våt asfalt fra lysene til bilen som ventet på rødt lys.

79-åringen krysset dette gangfeltet da hun ble påkjørt. Bilen som traff henne, kjørte ut i Venneslaveien fra Skoleveien. Foto: Kjetil Nygaard

Føreren av denne bilen var innkalt som vitnet i saken. Hun forklarte at 79-åringen rett før ulykken begynte å løpe som om hun ville forsøke å komme over veien.Ellers avviste hun det var dårlig sikt og lysforhold på stedet. Regnet kom også først etter ulykken. Hun mener heller ikke hennes egne lys kan ha blendet sjåføren av ulykkesbilen.

Bærer ikke nag

79-åringen lå en måned i respirator, og ble skrevet ut fra sykehuset i slutten av februar i år. Siden har hun vært gjennom opptrening.

— Jeg er ikke som før. Det er mange ting jeg ikke kan gjøre, og alt går veldig seint, sa den før så aktive pensjonisten.

Datteren hennes har tidligere fortalt Fædrelandsvennen at hun ikke bærer nag til sjåføren for ulykken.

I sin prosedyre fredag la politiadvokat Tove Haugland ned påstand om at sjåføren dømmes til 24 dager ubetinget fengsel.