— Hvis ikke det alt er forbudt, bør det bli forbudt. Jeg ønsker å høre hva justisminister Anders Anundsen har å si, forklarer stortingsrepresentant Freddy de Ruiter fra Ap, Aust-Agder.

Les også: Her er KrFs gruppeleder i israelsk uniform

Tirsdag sendte han følgende spørsmål til justisministeren:

«Fædrelandsvennen har i flere reportasjer synliggjort hvordan 60 nordmenn bare i år har trukket i israelsk militæruniform og bidrar med ulikt frivillig arbeid eksempelvis vedlikehold og reparasjoner av stridsvogner. Med Gaza-konflikten som bakteppe og urolighetene i området er det ikke usannsynlig at norske frivillige på denne måten indirekte deltar i krigshandlinger. Hvordan vurderer statsråden denne type virksomhet sett opp mot dagens lovverk og mulig nytt lovverk på området?»

- Over grensen

— Vi ser til og med at en sentral politiker i KrF i Kristiansand har stilt i uniform i Israel. Jeg vet det alltid vil være gråsoner mellom hva som er hjelpearbeid og hva som er støtte til militær aktivitet. Disse turene er for meg langt over grensen. Derfor er det så viktig å få dette belyst av justisministeren, sier de Ruiter til Fædrelandsvennen.

Freddy de Ruiter ønsker debatt om hva norske borgere kan tillate seg å støtte i utlandet, og krever justisministeren på banen. Han mener det bør bli forbudt å arbeide på israelske militærbaser. Foto: Christian Storjord

Han sier folk må mene hva de vil om konflikter i utlandet. Hva de gjør, er noe annet. Freddy de Ruiter mener det er alvorlig at nordmenn ikler seg uniform og jobber på israelske militærbaser. Det mener han indirekte er å støtte krigshandlinger.Det er organisasjonen Sar El som i flere år har organisert turer der nordmenn reiser til Israel for å arbeide for den israelske hæren.

— Å skru på stridsvogner, som vi har lest om at gjøres, er meget alvorlig. Det er å bidra til krigshandlinger, synes jeg, sier de Ruiter.

Mer: Sørlendinger jobber som frivillige i Israels hær

Svarer ikke

Grete Kvelland Skaara ønsker ikke å kommentere at reisen hennes blir sak i Stortinget. Hun fastholder at hun reiste privat, og derfor vil hun ikke kommentere offentlig.

— Det synes jeg er rart. En så sentral politiker som KrFs gruppeleder i Kristiansand, bør forstå at hun er en offentlig person. Hun bør ut og forsvare og forklare det hun har gjort, sier de Ruiter.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook

Kvelland Skaara henviser til KrFs stortingsrepresentant fra Vest-Agder, Hans Fr. Grøvan.

Advarer mot forbud

Grøvan er uenig med de Ruiter.

— Å reise ut for Sar El for å støtte Israel, bør ikke bli forbudt. Det er mer snakk om et arbeidsantrekk enn en uniform. Jeg vet arbeidet utføres på en militærbase, men arbeidet er sivilt, og har sivile formål, sier Grøvan.

— Hvor bør grensen gå da?

— Vi må passe oss for å gjøre humanitært arbeid forbudt. Du kan tenke deg hjelpearbeidere som er inne for å lindre akutte kriser. Tar de plassen for lokale, slik at flere kan frigjøres til krig? Jeg mener grensen bør gå med direkte krigshandlinger, sier Grøvan.

Han mener enkeltmennesker må ha stor frihet til å bidra der de selv mener de trengs.

— Men å ikle seg stridsuniform og å stride for andre land, er helt uakseptabelt. Enhver norsk statsborger må innordne seg at det er regjeringen og kun den som bestemmer når nordmenn skal gå i strid for andre, sier Grøvan.